Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placek z kruszonki ze śliwkami

By 11:15 , , ,

Czy Was też zawsze kusi, by wydłubywać kruszonkę z ciasta? A co powiedzielibyście na ciasto zrobione w całości z kruszonki? Dla mnie to jak spełnienie dziecięcego marzenia ;) 
Ciasto jest przepyszne, a co najważniejsze – bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie trzeba nic zagniatać, niczego ucierać, schładzać i wałkować. Efekt zdecydowanie przewyższa nakład pracy weń włożony ;) 

Photobucket 

PLACEK Z KRUSZONKI ZE ŚLIWKAMI 
500g śliwek, 
250g mąki, 
125g miękkiego masła, 
100g cukru, 
1 żółtko,
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka cynamonu, 
4 łyżki powideł śliwkowych 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. 
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka. ¾ kruszonki wysypać do formy, równomiernie rozprowadzić i uklepać dłonią, tworząc spód ciasta. Formę włożyć do pieca na ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić. 
W tym czasie śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. 
Na zapieczonym spodzie rozsmarować powidła (można je lekko podgrzać, wówczas będą rzadsze i łatwiej będzie je rozprowadzić). Na powidłach ułożyć śliwki i oprószyć je cynamonem. Całość posypać pozostałą ilością kruszonki. 
Piec jeszcze 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. 


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2011)

Może zainteresuje Cię również

26 komentarze

  1. Takie ciasto to spełnienie marzeń każdego łasucha:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaaak. Wielbimy kruszonkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda! Uwielbiam kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam z mala modyfikacja. Zamiast cukru wanilinowego dalam gotowa mieszanke cukru z prawdziwa wanilia i kardamonem (kamis) i mielone migdaly. Wspaniale! Najlepsze jakie jadlam ze sliwkami. Na goraco z lodami smietankowymi na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna modyfikacja :) Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  5. Właśnie piekę ciasto z Twojego przepisu, przepis jest prosty, jak nam będzie smakowało to się odezwę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mirabelko! ciasto wyszło przepyszne, porcje ozdabiałam kleksem z bitej śmietany. Dziękuję i pozdrawiam :)))
    Jola

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto rewelacja :) ! Ja zamiast powideł dodałam dżem truskawkowy wyszło pychaaa :D Polecam każdemu szybko,łatwo i smacznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto palce lizać ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najszybsze i najlepsze ciasto ze
    śliwkami jakie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Placek ze sliwkami na kruchym spodzie to moje ulubione ciasto. Ale twoj przepis "przebil" wszystkie mozliwe przepisu . Po prostu pyyyyyychota palce lizac. Ni

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha tylko ja mialam wieksza forme i jest mega cieniutkie ciasto, ale pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za przepis _PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Sprytny przepis,dziś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Szybkie, proste i bardzo smaczne...
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  15. powypruwam-super:)zapisuję w ulubionych i na pewno powtórzę mąż i dzieci zachwycone :)
    dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam raz i ... zakochałam się !!! Teraz jest to moje ulubione ciasto i gorąco polecam innym, bo proste w wykonaniu, wychodzi ZAWSZE i ZAWSZE smakuje :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest super. 20 razy to duży sukces. Już je piekę z zamkniętymi oczami. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  18. To najlepszy placek ze śliwkami jaki jadłam!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam z podwójnej porcji, dziękuję za przepis bo nasluchalam się tylu pochwal ze uniosłam się wysoooko:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Myślałam, że to jakiś innowacyjny przepis na ciasto drożdżowe (bo placek ze śliwkami i kruszonką u mnie robi się własnie drożdżowy), a tutaj przepis na zwykły z proszkiem. ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego nazywa się to placek z kruszonKI a nie z kruszonKĄ. Ciasto drożdżowe wymaga jednak trochę pracy i czasu na wyrastanie itp, ten robi się błyskawicznie, zresztą od razu widać na zdjęciu że nie przypomina ciasta drożdżowego. Jednak liczne pozytywne komentarze osób, które go upiekły, mówią same za siebie... więc proponuję mimo wszystko nie zrażać się samym faktem braku drożdży :)

      A po ciekawy przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechami w kramelu zapraszam tutaj: http://www.mirabelkowy.pl/2011/09/drozdzowe-ze-sliwkami-i-orzechami-w.html

      Usuń
  21. Hej! Korzystałam z Twojego bloga już wiele razy, to jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych. Ten placek robiłam już wiele razy. Najlepszy był z truskawkami i bananami, robiłam też w wersji malinowej, śliwkowej.. Dzisiaj robię z wiśniami:) czasem używam mrożonych owoców - wtedy mieszam je z dużą łyżką mąki ziemniaczanej. Używasz jakiegoś miksera planetarnego czy robisz ciasto ręcznie? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Ciasto robię ręcznie, niestety nie posiadam robota planetarnego.

      Usuń
  22. Przez przypadek trafilam na ten przepis i jestem meeeega zadowolona. Ciasto przepyszne. Szybko sie robi i znika w mgnieniu oka. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń