Makaron razowy z warzywami, pieczarkami i ajvarem
Szybki i bardzo prosty pomysł na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Makaron zawsze sprawdza się w sytuacjach, gdy czasu brak a kiszki marsza grają. I wbrew niektórym opiniom, nie musi być wysokokaloryczny. Jeżeli użyjemy makaronu razowego oraz sosu na bazie ajvaru danie będzie nie tylko sycące i aromatyczne, ale również całkiem dietetyczne ;)
MAKARON Z WARZYWAMI, PIECZARKAMI I AJWAREM
(2 porcje)
- 140 g makaronu razowego,
- 4 łyżki ajvaru (kupionego lub zrobionego samodzielnie),
- 2 duże garście mrożonych warzyw (marchew, groszek, fasolka i papryka),
- 150 g pieczarek,
- ½ cebuli,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i dusić kilka minut, następnie dodać mrożone warzywa, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Na koniec dodać ajvar, doprawić ziołami prowansalskimi.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z sosem warzywnym.
Podawać z gotowanymi brokułami.
(pomysł zaczerpnięty stąd)
4 komentarze
Oj tak! Makaron i "gotowy" sos to najszybsze danie jakie można sobie wyobrazić :)
OdpowiedzUsuńA domowy ajwar? Robiłam z podobnego przepisu. Ale dotąd miałam go tylko na wędlinach :)
pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńpełne smaku! uwielbiam ajvar, o czym już pisałam jak go opublikowałaś. w wersji wzbogaconej musi smakować jeszcze lepiej :]
OdpowiedzUsuńOdkąd odkryłam Ajvar często eksperymentuję w kuchni z tą pyszną pastą z papryki...
OdpowiedzUsuń