Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron razowy z warzywami, pieczarkami i ajvarem

By 10:00 , , , , ,

Szybki i bardzo prosty pomysł na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Makaron zawsze sprawdza się w sytuacjach, gdy czasu brak a kiszki marsza grają. I wbrew niektórym opiniom, nie musi być wysokokaloryczny. Jeżeli użyjemy makaronu razowego oraz sosu na bazie ajvaru danie będzie nie tylko sycące i aromatyczne, ale również całkiem dietetyczne ;)

 

MAKARON Z WARZYWAMI, PIECZARKAMI I AJWAREM 
(2 porcje) 
  • 140 g makaronu razowego, 
  • 4 łyżki ajvaru (kupionego lub zrobionego samodzielnie), 
  • 2 duże garście mrożonych warzyw (marchew, groszek, fasolka i papryka), 
  • 150 g pieczarek,
  • ½ cebuli, 
  • zioła prowansalskie, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka oleju 

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i dusić kilka minut, następnie dodać mrożone warzywa, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Na koniec dodać ajvar, doprawić ziołami prowansalskimi. 
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z sosem warzywnym. 

Podawać z gotowanymi brokułami. 


(pomysł zaczerpnięty stąd)


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Oj tak! Makaron i "gotowy" sos to najszybsze danie jakie można sobie wyobrazić :)
    A domowy ajwar? Robiłam z podobnego przepisu. Ale dotąd miałam go tylko na wędlinach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pełne smaku! uwielbiam ajvar, o czym już pisałam jak go opublikowałaś. w wersji wzbogaconej musi smakować jeszcze lepiej :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd odkryłam Ajvar często eksperymentuję w kuchni z tą pyszną pastą z papryki...

    OdpowiedzUsuń