Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety mielone z papryką i pieczarkami

By 10:00 , ,

Trochę inna wersja zwyczajnych kotletów mielonych. Pieczarki i drobno posiekana papryka sprawiają, że są one niezwykle soczyste i delikatne, a przy tym wyraziste w smaku. Warto wypróbować :)

 

KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 
(2 porcje) 
250g mielonej wieprzowiny, 
1/2 niedużej, czerwonej papryki,
3 pieczarki, 
½ cebuli, 
1 małe jajko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
sól i pieprz, 
bułka tarta, 
olej do smażenia 

Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę jak najdrobniej posiekać. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć przez kilka minut pieczarki, cebulę i paprykę, po czym wrzucić je do miski z mięsem. Dodać natkę, jajko i 2 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, uformować 4 małe kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na średnim ogniu. 
Po usmażeniu wyłożyć kotlety na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. 


(inspiracja: magazyn "Moje Gotowanie" 8/2011 z moimi zmianami)


Paprykujemy 4

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł z dodatkiem papryki i pieczarek. Smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to jest dobre połączenie. Pieczarki i papryka. Spotkałem się też z marchewką w mielonych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się spotkałam ale jeszcze nie próbowałam, choć mam taki zamiar... kiedyś :)

      Usuń
  3. super pomysł :) musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście ciekawy pomysł, na weekend spróbujemy - wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń