Sałatka z soczewicy i koziego sera
Ta sałatka nie mogła mi nie smakować: jest w niej wszystko, co lubię. Dzięki soczewicy i jajku jest sycąca, a dzięki rukoli i serowi – wyrazista w smaku. Doskonała opcja na drugie śniadanie lub kolację :)
Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej i znalazłam go w książeczce „Cymes & Kugiel”.
SAŁATKA Z SOCZEWICY I KOZIEGO SERA
(1 porcja)
- 1/3 szklanki ugotowanej soczewicy,
- posiekana cebulka dymka,
- 1 garść rukoli lub roszponki,
- ok.30g pokruszonego sera koziego,
- 2-3 jajka przepiórcze (dałam 1 jajko kurze),
sos:
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego (dałam biały),
- ½ ząbka czosnku,
- szczypta mielonej gorczycy,
- sól i pieprz
Podane składniki na sos wymieszać razem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić. Soczewicę wymieszać z rukolą i dymką, polać sosem i jeszcze raz wymieszać. Przed podaniem posypać serem i udekorować jajkiem.
2 komentarze
O, z soczewicą! Super! Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńRukola...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!!!