Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jambalaya (GP USA)

By 16:10 , , ,

Jambalaya to popularna w niektórych rejonach USA potrawa kreolska na bazie ryżu. Występuje w bardzo wielu wersjach, gdyż tradycyjnie używano składników, które akurat były dostępne na targu, w gospodarstwie, zostało wyłowione z wody lub upolowane. W większości przepisów pojawia się jednak cebula, seler naciowy, papryka, kurczak, skorupiaki i kiełbasa wieprzowa lub inne wędzone mięso. 
Pierwowzorem jambalay jest hiszpańska paella, choć nie bez znaczenia były także wpływy kuchni potomków Francuzów oraz ludności indiańskiej i afrykańskiej. Ot, jambalaya jest idealnym odzwierciedleniem kolorowej i bogatej kultury amerykańskiej, czyli totalny misz-masz. W tym przypadku muszę stwierdzić, że bardzo smaczny misz-masz. 

Jambalaya przepis
  
JAMBALAYA 
(na 4 porcje) 

  • 8 udek z kurczaka (samych „pałek”), 
  • 300 g obranych krewetek (u mnie mrożone), 
  • 250 g kiełbasy chorizo lub boczku, 
  • 200 g ryżu długoziarnistego (dałam ryż parboiled), 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 zielona papryczka chili, 
  • 1 duża zielona papryka, 
  • 3 łodygi selera naciowego, 
  • ¼ świeżego ananasa albo 4 krążki ananasa z puszki, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • ok. 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, 
  • szczypta kurkumy, 
  • sól i pieprz, 
  • pieprz cayenne lub sos tabasco (pominęłam) 


Mrożone krewetki odstawić do rozmrożenia. Zieloną paprykę i łodygi selera oczyścić, umyć, pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Papryczkę chili przepołowić, oczyścić z nasion i pokroić w półkrążki. Ananasa pokroić na kawałki. Kiełbasę chorizo lub boczek pokroić w plasterki. Udka kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. 
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić udka i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do głębokiego, dużego rondla, podlać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć i dusić ok. 20 minut. 
W tym czasie na tej samej patelni, na której obsmażany był kurczak, podsmażyć kiełbasę chorizo lub boczek. Dodać do duszących się udek. Do udek wsypać ryż, wymieszać i dolać tyle bulionu, aby sięgał ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Dodać kurkumę, przykryć i dusić na małym ogniu kolejne 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kurczak i ryż ugotowały się równomiernie. 
W tym czasie na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, zieloną paprykę, papryczkę chili i seler, lekko podsmażyć i również wrzucić do ryżu z kurczakiem. Na koniec na patelni obsmażyć krewetki (krótko, 1-2 minuty) i wraz z ananasem dodać do reszty składników. Podgrzewać jeszcze mniej więcej 5 minut (w sumie kurczak potrzebuje ok. 40 minut gotowania, aby był miękki). Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem cayenne/sosem tabasco, jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania ;) 
Podawać na gorąco. 


(źródło przepisu: magazyn „To jest pyszne” 1/2011, info o potrawie: Wikipedia

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Przywolalas bardzo mile wspomnienia ta jambalaya. Robilam lata temu dla przyjaciol, ktorych od dawna nie widzialam. Wtedy dodalam boczek (albo swojska kielbase?), z chorizo na pewno byloby bardziej aromatyczna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń