Jambalaya (GP USA)
Jambalaya to popularna w niektórych rejonach USA potrawa kreolska na bazie ryżu. Występuje w bardzo wielu wersjach, gdyż tradycyjnie używano składników, które akurat były dostępne na targu, w gospodarstwie, zostało wyłowione z wody lub upolowane. W większości przepisów pojawia się jednak cebula, seler naciowy, papryka, kurczak, skorupiaki i kiełbasa wieprzowa lub inne wędzone mięso.
Pierwowzorem jambalay jest hiszpańska paella, choć nie bez znaczenia były także wpływy kuchni potomków Francuzów oraz ludności indiańskiej i afrykańskiej. Ot, jambalaya jest idealnym odzwierciedleniem kolorowej i bogatej kultury amerykańskiej, czyli totalny misz-masz. W tym przypadku muszę stwierdzić, że bardzo smaczny misz-masz.
JAMBALAYA
(na 4 porcje)
- 8 udek z kurczaka (samych „pałek”),
- 300 g obranych krewetek (u mnie mrożone),
- 250 g kiełbasy chorizo lub boczku,
- 200 g ryżu długoziarnistego (dałam ryż parboiled),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 zielona papryczka chili,
- 1 duża zielona papryka,
- 3 łodygi selera naciowego,
- ¼ świeżego ananasa albo 4 krążki ananasa z puszki,
- 2 łyżki oleju,
- ok. 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
- szczypta kurkumy,
- sól i pieprz,
- pieprz cayenne lub sos tabasco (pominęłam)
Mrożone krewetki odstawić do rozmrożenia. Zieloną paprykę i łodygi selera oczyścić, umyć, pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Papryczkę chili przepołowić, oczyścić z nasion i pokroić w półkrążki. Ananasa pokroić na kawałki. Kiełbasę chorizo lub boczek pokroić w plasterki. Udka kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić udka i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do głębokiego, dużego rondla, podlać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć i dusić ok. 20 minut.
W tym czasie na tej samej patelni, na której obsmażany był kurczak, podsmażyć kiełbasę chorizo lub boczek. Dodać do duszących się udek. Do udek wsypać ryż, wymieszać i dolać tyle bulionu, aby sięgał ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Dodać kurkumę, przykryć i dusić na małym ogniu kolejne 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kurczak i ryż ugotowały się równomiernie.
W tym czasie na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, zieloną paprykę, papryczkę chili i seler, lekko podsmażyć i również wrzucić do ryżu z kurczakiem. Na koniec na patelni obsmażyć krewetki (krótko, 1-2 minuty) i wraz z ananasem dodać do reszty składników. Podgrzewać jeszcze mniej więcej 5 minut (w sumie kurczak potrzebuje ok. 40 minut gotowania, aby był miękki). Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem cayenne/sosem tabasco, jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania ;)
Podawać na gorąco.
(źródło przepisu: magazyn „To jest pyszne” 1/2011, info o potrawie: Wikipedia)
1 komentarze
Przywolalas bardzo mile wspomnienia ta jambalaya. Robilam lata temu dla przyjaciol, ktorych od dawna nie widzialam. Wtedy dodalam boczek (albo swojska kielbase?), z chorizo na pewno byloby bardziej aromatyczna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń