Korzenny syrop z dyni do kawy à la Starbucks
Szukając jakiegoś fajnego przepisu z okazji Korzennego Tygodnia natknęłam się na przepis na syrop z dyni do... kawy.
Uwielbiam słodkie, smakowe kawy, więc od razu wiedziałam, że to coś dla mnie :) Przepis jest inspirowany Pumpkin Spice Latte, którą jesienią podawali w Starbucksie. Nigdy nie byłam w Starbucksie, więc nie mam za bardzo możliwości porównania smaku z oryginalnym (tak jak na przykład w przypadku Coffee Heavenowej kawy z białą czekoladą i różą). Nie zmienia to faktu, że syrop jest tak dobry, że połowę wyjadłam łyżeczką od razu ze słoika ;)
A kawa przyrządzona z jego dodatkiem tak smaczna, że z pewnością umili mi niejedno grudniowe popołudnie :)
Oba przepisy znalazłam na blogu Iwony.
KORZENNY SYROP Z DYNI
- 3 łyżki puree z dyni (świeżego, ze słoika lub mrożonego)*,
- 4 łyżki cukru,
- 60 ml golden syrupu (zrobiłam sama wg tego przepisu),
- 40 ml wody,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam, użyłam kilku kropli aromatu waniliowego),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ¼ łyżeczki goździków,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
Do rondelka (najlepiej ze stali nierdzewnej) wlać wodę, dodać puree z dyni, cukier i golden syrup. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dodać przyprawy. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop zgęstnieje i zacznie oklejać zamoczoną w nim łyżeczkę (trwa to ok. 15 minut). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotowy syrop przelać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce.
* purée z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynię
KORZENNO-DYNIOWA KAWA LATTE A LA STARBUCKS
(1 porcja)
2-3 łyżeczki syropu korzenno-dyniowego,
½ szklanki mleka,
½ szklanki wrzątku,
1 łyżeczka kawy (rozpuszczanej lub parzonej),
bita śmietana,
cynamon
Syrop rozpuścić w ciepłym mleku, spienić. W kubku lub szklance zaparzyć kawę, zalewając ją wodą do połowy wysokości. Uzupełnić mlekiem, na wierzch dać bitą śmietanę i posypać cynamonem.
Można też zrobić kawę warstwową (jak na zdjęciu): najpierw do wysokiej szklanki trzeba wlać mleko z syropem, osobno w dzbanuszku zaparzyć kawę i ostrożnie wlać ją po ściankach szklanki.Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i cynamon :)
9 komentarze
Jejku, taki syrop musi byc przepyszny, te wszystkie korzenne zapachy i smaki. Kawkę z tym syropem bym bardzo chętnie wypiła :)
OdpowiedzUsuńo jaaa świetne:) już sobie wyobrażam jak to musi pachnieć:)
OdpowiedzUsuńJakie świetne!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html
Łał, genialne :)
OdpowiedzUsuńTeż nigdy nie byłam w Starbucksie, ale kawy smakowe lubię ogromnie :)
Imponująca mieszanka. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny dodatek do przez wszystkich kochanej kawy! Zdecydowanie warto mieć słoiczek gdzieś zrobiony aby urozmaicić sobie co nie co mała czarną
OdpowiedzUsuńZgadzam się z powyższymi opiniami, przepis rewelacyjny. Ja niestety nigdy nie polubię zwykłej czarnej kawy ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Na pewno wypróbuje taki przepis na kawe :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń