Przyprawa bezar (GP Abu Zabi)
Bezar to mieszanka przyprawowa popularna w kuchni Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Bo skoro już kupiłam ten koper włoski, to spróbuję wykorzystać go także do czegoś innego, prócz mleka ;)
W najbliższych dniach planuję wykorzystać bezar do dwóch potraw... Z, mam nadzieję, dobrym rezultatem :)
przyprawa bezar |
PRZYPRAWA BEZAR
- 1 łyżeczka nasion kuminu,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ¼ łyżeczki mielonego chili
Na suchej patelni lekko podprażyć nasiona i ziarna, aż zaczną ładnie pachnieć. Wszystko razem zmielić na proszek.
(przepis z blogu grumków)
1 komentarze
Ciekawe! CZekamy wiec na inspiracje ;)
OdpowiedzUsuń