Kulki mięsne z fetą i sosem pomidorowo-żurawinowym
W tym przepisie spodobał mi się nietypowe połączenie sosu pomidorowego i żurawin. Zarówno dodatek tych owoców do sosu, jak i sera feta do mięsa sprawiły, że zwyczajne pulpety zamieniły się w niezwykłe, oryginalne danie :) Warto wypróbować!
KULKI MIĘSNE Z FETĄ I SOSEM POMIDOROWO-ŻURAWINOWYM
(na 4 porcje)
- 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 100 g sera feta,
- 2 łyżki oleju,
- 1-2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów,
- 1 kartonik (200 ml) przecieru pomidorowego,
- 100 g suszonej żurawiny,
- sól i pieprz,
- oregano, bazylia, tymianek (świeże lub suszone)
Bułkę namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, połowę cebuli, jajko, musztardę, 4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego tymianku oraz sól i pieprz i dokładnie wyrobić masę. Ser feta pokruszyć i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi formować dość duże kulki i obsmażyć je ze wszystkich stron na oleju.
Na drugiej, głębszej patelni zeszklić resztę cebuli na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Zagotować, rozdrabniając większe kawałki pomidorów, po czym dodać żurawinę i mięsne kulki. Gotować razem bez przykrycia ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z kaszą kuskus lub ziemniakami (wg mnie bardziej pasuje kuskus :)
(przepis z „Poradnika Domowego” 10/2010 z moimi lekkimi modyfikacjami)
5 komentarze
bardzo zachecajacy przepis. mnie tutaj tez najbardziej kusi sos, musze wyprobowac :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNaprawdę pysznie wyglądają te kuleczki, ciekawy pomysł z żurawiną:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że zarówno przepis, jak i danie, reprezentują się całkiem zachęcająco. ;)
OdpowiedzUsuńinteresujące połączenie pomidorów i żurawiny:) przetestuje w swojej kuchni
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i wszystkich zachęcam do skorzystania z przepisu. Bardzo dobra kombinacja smakowa.
OdpowiedzUsuńPrzepis poleciłam również na mojej stronie.
Pozdrawiam.