Estonia c.d. Marchewkowe ragout
Do zrazów po estońsku podałam "Porgandiraguu" - marchewkowe ragout, czyli marchew przyrządzoną na gęsto w sosie pomidorowym. Ten przepis również pochodzi z kuchni estońskiej i jest ciekawą odmianą od np. marchewki z groszkiem albo marchewki glazurowanej.
(na 4 porcje)
- 500g marchewki,
- 200ml wody,
- 1 cebula,
- 50g masła (dałam mniej),
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 łyżki brązowego cukru,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki do posypania
Obrane marchewki pokroić w 3-4 mm plasterki. Zagotować wodę, dodać marchewki i gotować przez 5 minut. Dodać posiekaną cebulę i gotować przez kilka minut, aż marchewka zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać masło i dusić 5-10 minut, aż ragout będzie odpowiednio gęste. Na koniec posypać natką pietruszki.
(wg przepisu znalezionego na blogu grumków)
2 komentarze
Faktycznie ciekawa odmiana! Musze wyprobowac.
OdpowiedzUsuńMniaaam, na pewno by mi smakowało takie marchewkowe!:)
OdpowiedzUsuń