Kurczak cajun (GP USA)
Dziś kolejny przepis z kuchni Stanów Zjednoczonych i nie jest to wcale hamburger ani żeberka BBQ ;) Kurczak cajun wywodzi się od francuskich kolonistów, którzy osiedlili się w USA w okolicach Luizjany.
Przepis jest bardzo łatwy i chyba każdy powinien sobie z nim poradzić :) I bardzo, bardzo smaczny – obiad został zjedzony niemal do ostatniego ziarenka ryżu ;)))
KURCZAK CAJUN
(przepis na 4 porcje)
- 4 nieduże filety z piersi kurczaka,
- 200 g ryżu długoziarnistego (u mnie parboiled),
- 7 łyżek rodzynek,
- 500 g marchewki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 szkalnki bulionu drobiowego,
- 2-3 łyżki oleju,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka dżemu z owoców rokitnika (zastąpiłam dżemem z żurawiny),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- pieprz cayenne,
- sól
Marchewki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić na ukośne półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W rondlu rozpuścić masło. Podsmażyć na nim cebulę i marchewkę. Wsypać ryż i chwilę razem smażyć. Dodać rodzynki. Wszystko zalać bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Filety z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki i ponabijać na patyczki do szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażać na nim szaszłyki, obracając, 3-4 minuty. W tym czasie keczup wymieszać z dżemem z rokitnika, sosem sojowym i kuminem. Doprawić pieprzem cayenne i solą. Mięso polać przygotowanym sosem i obracając, smażyć dalsze 4-6 minut. Szaszłyki podawać z ryżem z marchewką i rodzynkami.
(wg przepisu z magazynu "To jest pyszne" 2/2012)
7 komentarze
Witam, jestem tu po raz pierwszy. Ale bardzo ładny ten Twój blog.
OdpowiedzUsuńPiszę z pytaniem u innej blogowej koleżanki pisalaś, że ładujesz zdjęcia przez inną stronkę. Wytlumaczysz jak dokładnie to robić?
Pozdrawiam!
Oczywiście :) już Ci wyjaśnię wszystko u Ciebie na blogu :)
UsuńAle tu przytulnie i pysznie u Ciebie, będę stałą bywalczynią ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i zapraszam :)
Usuńrewelacyjny kurczak! na pewno się skuszę:)
OdpowiedzUsuńA dla mnie ostatnio mięso może nie istnieć....;)
OdpowiedzUsuńA dla mnie takie coś jak najbardziej wspaniała danie !!
OdpowiedzUsuń