Duńska sałatka z kurczaka i szparagów
Prosta i smaczna sałatka w sam raz na drugie śniadanie. Mimo sosu na bazie kremowego serka sałatka nie jest mdła dzięki szparagom. A uprażone migdały chrupią bardzo przyjemnie :)
Przepis znalazłam u grumków i nieco zmodyfikowałam. Zamiast gotowanego kurczaka użyłam grillowanego (bo smaczniejszy wg mnie), ponadto zostało mi trochę rukoli z poprzedniej sałatki z soczewicą, więc także dodałam ją do tej sałatki. Migdały uprażyłam bez dodatku masła, za to sos wzbogaciłam o odrobinę majonezu.
Pychota :)
SAŁATKA Z KURCZAKA I SZPARAGÓW
(na 1 porcję)
- 1 mały filet z piersi kurczaka,
- ½ małego słoiczka szparagów,
- 2 łyżki blanszowanych migdałów,
- garść rukoli (opcjonalnie)
sos:
- 2 łyżki serka kremowego,
- 1 łyżeczka mleka,
- 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie),
- sól i pieprz
Sos: wymieszać serek z mlekiem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka doprawić, zgrillować, ostudzić i pokroić w kostkę. Kilka kawałków zostawić do dekoracji, a resztę wymieszać z sosem. Na patelni uprażyć migdały, wymieszać je z masą kurczakowo-serową (kilka zostawić do dekoracji). Szparagi pokroić na kawałki. Na talerz wyłożyć rukolę, następnie kurczaka z sosem i szparagi. Udekorować resztą kurczaka i migdałów.
4 komentarze
Muszę pomyśleć o wykorzystaniu szparagów, bo przepis ciekawy i danie smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna sałatka i do tego ślicznie podana:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis:) bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńSzparagi ze słoiczka są dla mnie strasznie mdłe, ale migdały i rukola na pewno zaostrzyły smak sałatki, więc chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuń