Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w pomidorowym sosie (GP Abu Zabi)

By 09:22 , , , ,

A oto pierwszy przepis na wykorzystanie przyprawy bezar, którą robiłam niedawno. Niestety nie miałam suszonych limonek i nie byłam pewna, czy lepiej zastąpi je świeża limonka czy suszone liście limonki... Koniec końców postawiłam na to drugie, wrzuciłam 2 liście i danie nabrało intensywnie bergamotkowego aromatu i nie jestem pewna czy to o to chodziło ;) Nam ten aromat bardzo odpowiadał, chociaż chyba lepiej byłoby dodać tylko 1 liść... ;) 

Przepis pochodzi z kuchni Zjednoczonych Emiratów Arabskich i znalazłam go na blogu grumków

 

KURCZAK W POMIDOROWYM SOSIE 
(na 4 porcje)

  • 750-800 g ugotowanego mięsa kurczaka (bez skóry i kości, u mnie mięso z udek), 
  • 1 duża cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 posiekane pomidory, 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • ¼ łyżeczki pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 1 łyżeczka przyprawy bezar,
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu, 
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • 2 łyżki suszonych limonek (dałam 2 suszone liście limonki kaffir), 
  • ½ szklanki wody, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • świeża kolendra 


Cebulę pokroić w plasterki lub piórka, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek, suszoną limonkę, pozostałe przyprawy i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, pokrojone mięso kurczaka i wymieszać. Podlać wodą i dusić, aż sos się zagęści. 
Posypać posiekaną świeżą kolendrą. 

Tak przyrządzonego kurczaka podałam z kuskusem, ale z pieczywem lub ryżem też byłby OK. :) 


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Mirabelko chciałam Cię gorąco zaprosić do Liebster Award:)
    http://w-winogronowymgaju.blogspot.com/2012/11/zaproszenie-do-liebster-award.html

    ps. kurczak wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś go zrobiłam tylko bez przyprawy bezar bo nie wiem skąd ją wziąć. Było pyszne- smak słodko- kwaskowaty (chyba przez tę limonkę i cynamon). Do kuskusu pasowało idealnie. Super przepis. Pozdrawiam:-) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawa bezar jest w notce podlinkowana, prowadzi do przepisu jak samodzielnie ją zrobić z bardziej podstawowych przypraw, bo niestety w Polsce nie da się jej kupić :)
      Cieszę się, że potrawa smakowała :) pozdrawiam również!

      Usuń