Surówka z kapusty
Zwyczajna, prosta, ale smaczna surówka z kapusty. „Nowatorskim” pomysłem jest polanie kapusty gorącą, zagotowaną zalewą. Taką surówkę najlepiej jest przygotować kilka godzin przed jedzeniem, aby się przegryzła.
Mojemu tacie bardzo ta surówka smakowała. Ja osobiście wolę Coleslawa albo ”chińską”, ale taka dla odmiany też jest niezła :)
SURÓWKA Z KAPUSTY
1 kg kapusty,
1 cebula,
3 łyżki oleju,
3 łyżki cukru,
50ml octu winnego,
1 łyżeczka musztardy (dałam francuską),
sól i pieprz,
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać cukier, ocet i musztardę, zagotować. Gorącą zalewą polać sałatkę. Wymieszać, dodać natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Następnie dłońmi dokładnie „wygnieść” kapustę, aby puściła soki. Odstawić na kilka godzin, aby się „przegryzła”.
(inspirowane przepisem stąd)
3 komentarze
Uwielbiam surówki z kapusty, zatem Twoja już mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńostatnio mam dziwną 'fazę' na kapustę :D nawet wczoraj kupiłam worek kiszonej :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Jest pyszna! Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuń