Smażona mielona wołowina (GP Abu Zabi)
Drugą propozycją z wykorzystaniem przyprawy bezar jest smażona mielona wołowina. Takie danie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, dlatego pozwoliłam sobie zrobić do niego chlebki pita. Chlebki nadziane tak przygotowanym mięsem są po prostu pyszne :)
Przepis pochodzi z kuchni Zjednoczonych Emiratów Arabskich, a znalazłam go na blogu grumków.
SMAŻONA MIELONA WOŁOWINA
(na 4 porcje)
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 średni ziemniak,
- ½ szklanki mrożonego groszku,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka przyprawy bezar,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki mielonego chili,
- ¼ łyżeczki kardamonu,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- świeża posiekana kolendra,
- 1-2 łyżki oleju
Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po ok. 30 sekundach mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodać wszystkie przyprawy. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wlać ok. ½ szklanki wody i dusić na niedużym ogniu ok. 10 min., aż ziemniaki będą prawie ugotowane. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy oraz mrożony groszek. Smażyć kolejne 10 min, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną świeżą kolendrę i wymieszać.
smażona wołowina po arabsku |
0 komentarze