Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fasolka szparagowa po katalońsku

By 11:04 , , ,

Jeśli znudziła się Wam tradycyjna fasolka szparagowa okraszona smażoną bułką, polecam wypróbować ten przepis :) Tak podana fasolka smakuje naprawdę super i jest samowystarczalnym dodatkiem do wszelakich mięs (ja podałam ją jako dodatek do pieczonych skrzydełek, ale świetnie sprawdzi się także jako sałatka grillowa). Nic nie stoi na przeszkodzie także, by jeść ją całkiem solo ;)


fasolka szparagowa po katalońsku

FASOLKA SZPARAGOWA PO KATALOŃSKU

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • 3-4 średnie pomidory lub 2 garści pomidorków koktajlowych,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • posiekany szczypior do posypania


Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, każdą przekroić na 2-3 części (zależnie od długości), następnie ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedzić i odstawić.
Ziemniaki obrać, pokroić w paseczki i usmażyć w głębokim oleju podobnie jak frytki. Odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Pomidory pokroić na kawałki (pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół).
Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Dodać fasolkę, ziemniaki i pomidory, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, smażyć ok. 1 minutę, mieszając. 
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.


(przepisy wypatrzony u edysi79)

fasolka szparagowa po katalońsku

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. będzie jutro obiad :) ziemniaki wrzucę jednak do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki!
    Muszę zapamiętać.
    :)

    OdpowiedzUsuń