Frittata z burakiem liściowym, cebulą i parmezanem
Frittata to rodzaj włoskiego omletu, do którego można napakować niemal wszystko :)
Tym razem zapraszam na frittatę, do której użyłam buraka liściowego z mojej działki ;) wzbogaciłam go cebulą i parmezanem - całość smakowała naprawdę świetnie!
frittata z burakiem liściowym, cebulą i parmezanem |
FRITTATA Z BURAKIEM LIŚCIOWYM, CEBULĄ I PARMEZANEM
(przepis na 2 porcje)
- 5 jajek,
- 1 pęczek buraka liściowego (spora garść gałązek i liści),
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki startego parmezanu + trochę do posypania,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz
Do przygotowania frittaty potrzebna jest nieduża patelnia z metalową rączką, którą można włożyć do piekarnika. Jeśli takiej nie mamy, można plastikową rączkę owinąć mokrymi ręcznikami papierowymi, a następnie szczelnie zawinąć w folię aluminiową - taka ochrona z pewnością da radę, przetestowałam :)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Liście i łodygi buraka pokroić osobno. Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i zrumienić ją na średnim ogniu. Dodać łodygi buraka, zmniejszyć ogień i smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojone liście i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kolejne 2 minuty.
Jajka roztrzepać z parmezanem, pieprzem i odrobiną soli (parmezan też jest słony) i wlać na patelnię z burakiem. Delikatnie przemieszać całość i smażyć na niedużym ogniu ok. 5 minut, aż jajka zaczną ścinać się na brzegach. Następnie patelnię przełożyć do piekarnika i piec ok. 7-8 minut, aż jajka zetną się całkowicie.
Frittatę podawać na ciepło, posypaną parmezanem.
frittata z burakiem liściowym, cebulą i parmezanem |
0 komentarze