Obsługiwane przez usługę Blogger.

Frittata z burakiem liściowym, cebulą i parmezanem

By 09:44 ,

Frittata to rodzaj włoskiego omletu, do którego można napakować niemal wszystko :) 
Tym razem zapraszam na frittatę, do której użyłam buraka liściowego z mojej działki ;) wzbogaciłam go cebulą i parmezanem - całość smakowała naprawdę świetnie!

frittata z burakiem liściowym, cebulą i parmezanem

FRITTATA Z BURAKIEM LIŚCIOWYM, CEBULĄ I PARMEZANEM
(przepis na 2 porcje)

  • 5 jajek,
  • 1 pęczek buraka liściowego (spora garść gałązek i liści),
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu + trochę do posypania,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz


Do przygotowania frittaty potrzebna jest nieduża patelnia z metalową rączką, którą można włożyć do piekarnika. Jeśli takiej nie mamy, można plastikową rączkę owinąć mokrymi ręcznikami papierowymi, a następnie szczelnie zawinąć w folię aluminiową - taka ochrona z pewnością da radę, przetestowałam :)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Liście i łodygi buraka pokroić osobno. Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i zrumienić ją na średnim ogniu. Dodać łodygi buraka, zmniejszyć ogień i smażyć 2-3 minuty.  Dodać pokrojone liście i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kolejne 2 minuty.
Jajka roztrzepać z parmezanem, pieprzem i odrobiną soli (parmezan też jest słony) i wlać na patelnię z burakiem. Delikatnie przemieszać całość i smażyć na niedużym ogniu ok. 5 minut, aż jajka zaczną ścinać się na brzegach. Następnie patelnię przełożyć do piekarnika i piec ok. 7-8 minut, aż jajka zetną się całkowicie.

Frittatę podawać na ciepło, posypaną parmezanem.


frittata z burakiem liściowym, cebulą i parmezanem

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze