Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kopiec kreta

By 10:08

"Kopiec kreta" z proszku to jedno z ciast, na których uczyłam się piec, będąc nastolatką. Był czas, kiedy gościł na naszym rodzinnym stole naprawdę bardzo często - wszystkim smakował i zawsze się udawał. 
Dziś nie sięgam już po ciasta z pudełka, wolę robić wszystko sama od podstaw, co daje mi znacznie większą satysfakcję. Dlatego na blogu już kilka lat temu zamieściłam przepis na ciasto Kilimandżaro, a tym razem zapraszam na słynny "Kopiec kreta" :)

 
ciasto Kopiec kreta



CIASTO KOPIEC KRETA
ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 czubate łyżki kakao,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody


masa:

  • 5 bananów,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 3-4 łyżki wody do namoczenia żelatyny*


Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i krótko zmiksować do momentu połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Przelać ciasto, dokładnie rozprowadzając je po całej powierzchni tortownicy.
Piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie zdjąć obręcz tortownicy, usunąć dno i papier, ułożyć ciasto na talerzu lub paterze. Szerokim nożem ściąć górę ciasta tak, by spód miał 2,5-3 cm wysokości. Ze spodu wydrążyć łyżką część ciasta tak, by spód miał ok. 1,5 cm wysokości i pozostawić rant o szerokości 1 cm (powstanie coś jakby miseczka). Wydrążony miąższ i odciętą górę ciasta pokruszyć i odstawić.

Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 3-4 łyżki zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. 
Szklankę z żelatyną umieścić w miseczce z gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, wymieszać, dodać kolejną łyżkę, wymieszać i tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej bitej śmietany, cały czas miksując, aż składniki się połączą. Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.

Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć je na spodzie ciasta (można w dwóch warstwach, jeśli nie mieszczą się w jednej). Nałożyć bitą śmietanę, formując kopiec. Całość obłożyć pokruszonym ciastem.

Kopiec kreta odstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 3 godziny.

ciasto Kopiec Kreta przepis

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze