Obsługiwane przez usługę Blogger.

Grecki placek z cukinii (kourkouto)

By 10:43 , , , ,

Dziś prezentuję Wam przepis na letnią przekąskę rodem prosto z Grecji. W takie upały porcja takiego placka znakomicie zastępuje obiad lub kolację.
Mnie najbardziej smakuje na ciepło, podany z dipem tzatziki, ale można taki placek jeść również na zimno.

grecki placek z cukinii

GRECKI PLACEK Z CUKINII (KOURKOUTO)
  • 500 g cukinii,
  • 1 duża cebula,
  • 50 ml oliwy,
  • 3 duże jajka,
  • 125 g jogurtu greckiego,
  • 80 g mąki,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g sera feta,
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz

dodatkowo:
  • 16 cienkich plasterków cukinii do dekoracji,
  • słodka papryka w proszku


Cukinię pokroić w 0,5 cm kostkę. Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i cebulę, dodać sporą szczyptę soli, smażyć 10-12 minut, aż cebula się zeszkli, a cukinia zmięknie, ale pozostanie wciąż jędrna.
W dużej misce wymieszać jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukinię z cebulą, pokruszony ser feta, oregano i natkę. Doprawić pieprzem i niewielką ilością soli. 
Foremkę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i oprószyć je papryką w proszku.
Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż placek zarumieni się z wierzchu.

Najlepiej podawać z sosem tzatziki (przepis).


(na podstawie przepisu z bloga nami-nami)



grecki placek z cukinii


grecki placek z cukinii

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze