Konfitura z zielonych pomidorów
Konfitura z zielonych pomidorów jest świetnym sposobem na "przerobienie" pomidorów, które opadły na ziemię na skutek np. złamania się krzaczka pod ciężarem owoców albo tych, które jesienią nie zdążyły już dojrzeć z powodu chłodów i skracającego się dnia.
Konfitura z zielonych pomidorów nie jest żadną nowinką - doskonale znały ją choćby nasze babcie. A przynajmniej znała ją moja babcia, co wiem z opowiadań mamy. Niestety, zdaje się, że nie zachował się w mojej rodzinie przepis spisany na papierze, zatem w odtworzeniu konfitury musiałam posiłkować się Internetem.
Konfitura z zielonych pomidorów jest przepyszna, choć bardzo słodka. Świetnie nadaje się jako dodatek do świeżego pieczywa, grzanek lub ciast drożdżowych :)
konfitura z zielonych pomidorów |
- 2 kg zielonych pomidorów,
- 1,2 kg cukru,
- 1 cytryna
Pomidory umyć, usunąć szypułki i pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie, zasypać 700 g cukru i odstawić na godzinę, aby puściły sok.
Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do pomidorów, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać pozostałe 500 g cukru, ponownie zwiększyć płomień i mieszać aż do rozpuszczenia się cukru.
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.
(na podstawie przepisu matkiWariatki)
konfitura z zielonych pomidorów |
4 komentarze
Pamiętam jak moja Mama robiła sałatki z zielonych pomidorów do słoików na zimę, ale takiej konfitury nigdy, nie umiem sobie wyobrazić jej smaku, może kiedyś wypróbuje.
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie czy ta konfitura jest podobna do dżemu z cukinii :-)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o dżem z cukinii z mojego bloga to nie, w ogóle nie jest podobna :)
UsuńJa robiłam dżem, ale z czerwonych pomidorów. Ciekawa jestem smaku tej konfitury.
OdpowiedzUsuń