Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z cukinii z kurczakiem i suszonymi pomidorami

By 10:06 ,

To kolejny rok, w którym dopadła mnie klęska urodzaju cukinii ;) Niestety mój M. nie jest wielkim fanem tego warzywa, dlatego staram się kombinować na różne sposoby, jak uczynić cukinię bardziej zdatną dla męskiego podniebienia ;)
To danie, skąpane w przepysznym kremowym sosie z dodatkiem parmezanu, byłoby prawdziwą bombą kaloryczną, gdyby nie to, że zwykły makaron zastąpiłam "makaronem" zrobionym z cukinii. Dzięki temu znacznie obniżyła się ilość kalorii i choć nadal nie jest to dietetyczna fit potrawa, to myślę, że można ją zjeść bez większych wyrzutów sumienia... a warto, bo jest pyszna ;)




MAKARON Z CUKINII Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
(przepis na 2 porcje)

  • 2 nieduże cukinie,
  • 1 filet z kurczaka (ok. 220 g),
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 świeży pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100-150 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • suszone chili w płatkach lub mielona ostra papryka,
  • świeża bazylia,
  • sól i pieprz


Cukinię pokroić na długi "makaron" za pomocą spiralizera do warzyw, obieraczki julienne albo szatkownicy (tzw. "mandoliny). Ja używam obieraczki do julienne, którą skrawam cukinię przesuwając ją wzdłuż warzywa ze wszystkich stron. Środek cukinii jest bardziej miękki i gąbczasty, dlatego nie wykorzystuję go do robienia makaronu.
Makaron z cukinii przełożyć do miski, wymieszać ze sporą szczyptą soli i odstawić, aby zmiękła i puściła sok.
Świeżego pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Suszone pomidory również pokroić na małe kawałki.
Kurczaka pokroić w małe paseczki, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, dodać kurczaka i smażyć, aż się zetnie. Dodać suszone pomidory i świeżego pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut, następnie wlać śmietankę i wsypać większość parmezanu. Doprawić pieprzem i (opcjonalnie) płatkami chili. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Makaron z cukinii odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soków, przełożyć na patelnie z sosem, wymieszać i gotować ok. 4-5 minut, aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna. 
Przed podaniem posypać listkami bazylii i pozostałym parmezanem.


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze