Jajka z grzybami z patelni
Dzisiejsza propozycja na przepyszne śniadanie lub przekąskę brzmi bardzo swojsko - a wbrew pozorom, inspirowane jest kuchnią gruzińską. Przepis wyszperałam w książce "Kaukasis" Olii Hercules. Autorka jadła tę potrawę w Sighnaghi, urokliwym miasteczku na wschodzie Gruzji. Przepis ten przywołał masę wspomnień, ponieważ ja i M. pięć lat temu również byliśmy w tym mieście.
No i cóż - poniższy przepis to kolejny dowód na to, jak kuchnia gruzińska bliska jest polskiemu podniebieniu ;)
(przepis na 2 porcje)
- duża garść leśnych grzybów (np. kurki, lejkowce) - u mnie kurki i kilka podgrzybków,
- 4-5 dość dużych pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 jajka,
- świeży estragon lub rozmaryn,
- świeża zielona papryczka chili
Grzyby oczyścić, najlepiej na sucho, używając pędzelka.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilkanaście sekund. Dodać grzyby, smażyć ok. 10 minut, mieszając. W połowie smażenia obrócić pieczarki na drugą stronę.
Wbić jajka, posypać solą, pieprzem, ziołami i chili. Smażyć na małym ogniu, aż białka się zetną.
Podawać z pieczywem.
2 komentarze
uwielbiam takie kombinacje
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami to jeszcze nie próbowałem
OdpowiedzUsuń