Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka z grzybami z patelni

By 10:26 , ,

Dzisiejsza propozycja na przepyszne śniadanie lub przekąskę brzmi bardzo swojsko - a wbrew pozorom, inspirowane jest kuchnią gruzińską. Przepis wyszperałam w książce "Kaukasis" Olii Hercules. Autorka jadła tę potrawę w Sighnaghi, urokliwym miasteczku na wschodzie Gruzji. Przepis ten przywołał masę wspomnień, ponieważ ja i M. pięć lat temu również byliśmy w tym mieście.

No i cóż - poniższy przepis to kolejny dowód na to, jak kuchnia gruzińska bliska jest polskiemu podniebieniu ;)


JAJKA Z GRZYBAMI Z PATELNI
(przepis na 2 porcje)

  • duża garść leśnych grzybów (np. kurki, lejkowce) - u mnie kurki i kilka podgrzybków,
  • 4-5 dość dużych pieczarek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 jajka,
  • świeży estragon lub rozmaryn,
  • świeża zielona papryczka chili


Grzyby oczyścić, najlepiej na sucho, używając pędzelka.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilkanaście sekund. Dodać grzyby, smażyć ok. 10 minut, mieszając. W połowie smażenia obrócić pieczarki na drugą stronę.
Wbić jajka, posypać solą, pieprzem, ziołami i chili. Smażyć na małym ogniu, aż białka się zetną.

Podawać z pieczywem.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze