Kebaby z kurczaka z dipem z awokado
Po inspirację do wczorajszego obiadu sięgnęłam do przepisów Jamiego Olivera. Chlebków pita nie robiłam od bardzo, bardzo dawna, wybór padł więc na drobiowe kebaby inspirowane kuchnią Maroka :)
Dip z awokado nie jest typowo arabski, ale jego „jedwabistość” perfekcyjnie kontrastuje z mocno przyprawionym, grillowanym mięsem. Dodatkowo podałam także kawałki pomidorów i ogórka. Wszystko razem smakowało po prostu świetnie :)
KEBABY Z KURCZAKA Z DIPEM Z AWOKADO
(4 porcje)
- 2 duże filety z piersi kurczaka,
- 4 duże chlebki pita lub 8 mniejszych (moje były dość małe),
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 3 łyżki oliwy,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- cząstki cytryny do podania
dip z awokado:
- 2 dojrzałe awokado,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek zielonej lub czerwonej papryczki chili (wg uznania),
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z ½ niezbyt dużej cytryny,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę wielkości kęsa. Przełożyć do miski, dodać starty imbir, paprykę w proszku, kurkumę, mieloną kolendrę, szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę. Wszystko to dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na kilka godzin).
Awokado przepołowić, usunąć pestkę i łyżką wybrać miąższ. Rozgnieść go w misce za pomocą widelca. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), posiekane listki kolendry, oliwę i sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko to dokładnie wymieszać. Uwaga – awokado po pewnym czasie ciemnieje, dlatego najlepiej przygotować dip tuż przed przystąpieniem do smażenia mięsa.
Kurczaka wyjąć z lodówki i nabić na patyczki do szaszłyków. Patelnię (najlepiej grillową) mocno rozgrzać, położyć na niej szaszłyki i smażyć je przez około 5-7 minut, przewracając od czasu do czasu, aż będą usmażone w środku i złociste. Podczas smażenia szaszłyków, na drugiej suchej i rozgrzanej patelni podgrzać chlebki pita (około 30 sekund z każdej strony).
Gorące chlebki pita rozkrawać i powstałe kieszonki napełnić dipem z awokado i kawałkami kurczaka. Podawać z cząstkami cytryny do wyciskania.
(źródło: J. Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego” z moimi drobnymi zmianami)
1 komentarze
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń