Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kebaby z kurczaka z dipem z awokado

By 07:00 , ,

Po inspirację do wczorajszego obiadu sięgnęłam do przepisów Jamiego Olivera. Chlebków pita nie robiłam od bardzo, bardzo dawna, wybór padł więc na drobiowe kebaby inspirowane kuchnią Maroka :) Dip z awokado nie jest typowo arabski, ale jego „jedwabistość” perfekcyjnie kontrastuje z mocno przyprawionym, grillowanym mięsem. Dodatkowo podałam także kawałki pomidorów i ogórka. Wszystko razem smakowało po prostu świetnie :) 

 

KEBABY Z KURCZAKA Z DIPEM Z AWOKADO 
(4 porcje) 
  • 2 duże filety z piersi kurczaka, 
  • 4 duże chlebki pita lub 8 mniejszych (moje były dość małe), 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • cząstki cytryny do podania 

dip z awokado: 
  • 2 dojrzałe awokado, 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • kawałek zielonej lub czerwonej papryczki chili (wg uznania), 
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sok z ½ niezbyt dużej cytryny, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę wielkości kęsa. Przełożyć do miski, dodać starty imbir, paprykę w proszku, kurkumę, mieloną kolendrę, szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę. Wszystko to dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na kilka godzin). 

Awokado przepołowić, usunąć pestkę i łyżką wybrać miąższ. Rozgnieść go w misce za pomocą widelca. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), posiekane listki kolendry, oliwę i sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko to dokładnie wymieszać. Uwaga – awokado po pewnym czasie ciemnieje, dlatego najlepiej przygotować dip tuż przed przystąpieniem do smażenia mięsa. 

Kurczaka wyjąć z lodówki i nabić na patyczki do szaszłyków. Patelnię (najlepiej grillową) mocno rozgrzać, położyć na niej szaszłyki i smażyć je przez około 5-7 minut, przewracając od czasu do czasu, aż będą usmażone w środku i złociste. Podczas smażenia szaszłyków, na drugiej suchej i rozgrzanej patelni podgrzać chlebki pita (około 30 sekund z każdej strony). 
Gorące chlebki pita rozkrawać i powstałe kieszonki napełnić dipem z awokado i kawałkami kurczaka. Podawać z cząstkami cytryny do wyciskania. 


(źródło: J. Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego” z moimi drobnymi zmianami) 

 

V Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze