Paella z owocami morza
Paella to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich potraw. Pierwotnie wywodzi się z Walencji i występuje w wielu odmianach – z owocami morza, z mięsem kurczaka lub królika lub nawet z kiełbasą chorizo. Podstawowym składnikiem potrzebnym do wykonania paelli jest ryż okrągłoziarnisty lub średnioziarnisty. Ryż w paelli powinien być al dente, nie można dopuścić do jego rozgotowania się. Charakterystyczny, słoneczny kolor paelli uzyskuje się używając szafranu i papryki w proszku. Ponieważ szafran jest dość drogą przyprawą, można zastąpić go kurkumą.
Kolejnym elementem potrzebnym do przygotowania paelli jest odpowiednia patelnia. Hiszpanie używają specjalnych patelni do paelli, szerokich i płaskich, z uchwytami po obu stronach. W domowych warunkach z powodzeniem można użyć zwykłęj patelni, jednak jej dno powinno być nieprzywieralne i dobrze rozprowadzać ciepło po całej patelni. Ponieważ paelli nie miesza się w trakcie gotowania, dobra patelnia zapobiegnie sytuacji, gdzie np. ryż na środku się rozgotuje, a po bokach zostanie surowy.
Moją pierwszą paellę zrobiłam z owocami morza, ponieważ bardzo lubię ich smak. Zdaję sobie sprawę, że użycie mrożonej mieszanki nie daje aż takiego kopa smakowego jak świeżych składników, ale paella i tak wyszła smaczna. W przyszłości na pewno wypróbuję także inne rodzaje tej hiszpańskiej potrawy :)
(3 porcje)
- 150g ryżu okrągłoziarnistego (np. arborio),
- 1 paczka (250g) mrożonej mieszanki owoców morza,
- ½ dużej czerwonej papryki,
- ½ dużej żółtej papryki,
- 1 duży, mięsisty pomidor,
- 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie),
- 100ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
- ok. 400ml bulionu warzywnego,
- odrobina (na czubku noża) szafranu,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- oliwa,
- natka pietruszki do posypania,
- cząstki cytryny do podania
Owoce morza rozmrozić i osączyć na papierowych ręcznikach.
Szafran zalać 3-4 łyżkami wrzątku i odstawić.
Papryki pokroić w niedużą kostkę. Pomidora sparzyć, obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić papryki. Smażyć na małym ogniu około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 15 sekund, po czym dodać pomidora i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku słodką i wędzoną, wlać wino, wymieszać i gotować 3 minuty. Wsypać ryż i mieszając, smażyć przez minutę. Wlać wodę z szafranem i 400ml bulionu, wymieszać tylko raz i całość gotować na niezbyt dużym ogniu przez 8 minut, już nie mieszając składników. Po tym czasie dodać owoce morza, ale nie mieszać ich z ryżem. Gdyby ilość bulionu okazała się za mała, można dolać jeszcze nieco wody. Patelnię przykryć pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej i gotować na maleńkim ogniu jeszcze 5-6 minut. Ryż powinien być lekko twardawy (al dente). Zdjąć z ognia i odstawić na 2-3 minuty, następnie zdjąć pokrywkę.
Paellę skropić oliwą, posypać posiekaną natką pietruszki i obłożyć cząstkami cytryny. Podawać od razu.
(na podstawie przepisu z Kwestii Smaku, z moimi zmianami)
3 komentarze
Uwielbiam paellę:)
OdpowiedzUsuńrobiłam według Twojego przepisu już dwa razy :) ostatnio dałam jeszcze chorizo
OdpowiedzUsuńrewelacja
:)
OdpowiedzUsuń