Kotlety schabowe z pomarańczami
Przeglądając przepisy kuchni hiszpańskiej, dość często natrafiam na połączenie mięsa i owoców. Niedawno przygotowywałam udka kurczaka po hiszpańsku, które okazały się bardzo dobre, więc i na ten przepis nie trzeba mnie było namawiać ;) Kotlety schabowe z pomarańczami smakują wspaniale, zwłaszcza, że przebija przez nie nuta rozmarynu. Nie miałam niestety likieru pomarańczowego, więc tym razem go pominęłam, ale nawet bez niego danie było pyszne :)
Jako dodatek do kotletów podałam młode ziemniaki oraz surówkę z marchewki i papryki.
KOTLETY SCHABOWE Z POMARAŃCZAMI
(4 porcje)
4 plastry schabu,
2 duże pomarańcze,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki mąki,
1-2 łyżki masła,
igiełki z 1 gałązki rozmarynu,
3-4 łyżki likieru pomarańczowego np. Triple Sec (opcjonalnie),
olej do smażenia,
sól morska,
świeżo mielony pieprz
Mięso lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i polać nim mięso. Z drugiej pomarańczy obrać skórę wraz z białym albedo, miąższ pokroić na plastry. Na każdym kotlecie ułożyć po 1 dużym lub 2 mniejszych plastrach pomarańczy. Posypać igiełkami rozmarynu, skropić likierem i obłożyć wiórkami masła. Piec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podawać polane wytworzonym sosem.
(przepis podpatrzony na blogu Adrijah)
5 komentarze
Spodziewałam się ciężkiej panierki z pomarańczową skórką :) Ta wersja wygląda zdecydowanie lepiej.
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
O nie nie, żadnych ciężkich panierek! :)))
UsuńSuper pomysł na schabowe. Wyglądaja cudnie:)
OdpowiedzUsuńNa bogato ;)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuń