Za'atar
Za'atar to przyprawa powszechnie występująca w kuchni arabskiej, choć właściwie jest stosowana na całym obszarze Bliskiego Wschodu, także w Turcji czy Izraelu. Jest to mieszanka tymianku, białego sezamu, mielonych jagód sumaka garbarskiego oraz soli. Najczęściej stosowana jest do doprawiania mięs, czasami również hummusu i dipów. Po wymieszaniu z oliwą, często smaruje się nim arabskie pieczywo - ja użyłam go do zrobienia chlebków manakeesh.
Za'atar można w dość prosty sposób przygotować samodzielnie w domu. Warunkiem jest nabycie mielonego sumaku – można go poszukać w sklepach zielarskich lub nabyć drogą internetową. Sumak ma ciemnoczerwony kolor i lekko cierpki, cytrynowo-owocowy aromat :)
ZA'ATAR
- 4 łyżki suszonego tymianku,
- 2 łyżki sezamu,
- 1 łyżka sumaku,
- ½ łyżeczki soli
Tymianek rozetrzeć w moździerzu na proszek (można go także zmielić w młynku do kawy). Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zrobi się lekko złocisty i zacznie ładnie pachnieć. Należy przy tym być czujnym, ponieważ sezam stosunkowo łatwo się przypala i robi gorzki. Do roztartego tymianku dodać sumak, sól i sezam, wszystko razem wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
1 komentarze
przywiozłam sobie zatar z Cypry z części tureckiej :)
OdpowiedzUsuń