Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kurczaka po hiszpańsku

By 18:34 , , , , ,

Bardzo smaczne i nieskomplikowane do zrobienia udka kurczaka duszone w sosie z pomidorów i papryki. Brzmi może nieco banalnie, ale gdyby nie fakt, że dodatkowej nuty smakowej nadaje tej potrawie pomarańcza. Dzięki usunięciu skóry z kurczaka, mięso przechodzi aromatem składników, a danie jest mniej kaloryczne. Polecamy :) 

 

UDKA KURCZAKA PO HISZPAŃSKU 
(2-3 porcje) 
  • 2 ćwiartki kurczaka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • ½ pomarańczy, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • szczypta suszonego estragonu, 
  • szczypta suszonego oregano, 
  • szczypta suszonego tymianku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki chili w proszku (można dać mniej, wg uznania), 
  • sól i pieprz 

Mięso umyć, osuszyć, oddzielić udka od podudzi. Z każdego kawałka usunąć skórę. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i posiekany czosnek. Smażyć na małym ogniu kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory z puszki, zioła, słodką paprykę i chili. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Do sosu włożyć kurczaka i obłożyć go kawałkami pomarańczy ze skórą (uprzednio wyszorowaną i sparzoną). Dusić pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. 
Podawać z ziemniakami lub ryżem.


(zainspirowane przepisem stąd)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze