Obsługiwane przez usługę Blogger.

Portugalska pasta z sardynek

By 09:29 , , , ,

Kuchnia portugalska słynie nie tylko z dorszy, ale i z sardynek. Konserwy z sardynek występują w niezliczonej ilości rodzajów i ciągną się po horyzont na sklepowych półkach – ba, widziałam nawet sklepik, którego towarem były wyłącznie puszki sardynek. Puszki te mają często bardzo retro wygląd, oryginalną stylizację i stanowią wręcz artykuł kolekcjonerski :) 
Z kolei pasty robione z zawartości tychże puszek są podstawą portugalskich tapas i przystawek. Właściwie będąc w Portugalii nie da się ich uniknąć ;) 
Po powrocie do domu spróbowałam sama przygotować taką pastę oraz tapas z jej wykorzystaniem. Przygotowanie pasty nie nastręcza żadnych problemów, ponieważ proporcje między rybą a innymi składnikami można traktować dość luźno. 
A już popołudniu zapraszam na pyszne tapas do kieliszka wina :) 

 

PORTUGALSKA PASTA Z SARDYNEK 
  • 1 puszka sardynek w oleju, 
  • ½ średniej cebuli, 
  • 50g masła, 
  • 5 suszonych pomidorów, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • sól i pieprz 

Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką pastę (ja uprzednio odsączyłam sardynki). 
Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni. 
Wspaniale smakuje np. z świeża, chrupiącą bagietką. 


(zainspirowane przepisem od Maggie



Jedna z wielu wąskich, klimatycznych, lizbońskich uliczek: 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. ale mi smaka narobiłas musze zrobic w takim razie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie postanowilem wracac na Twojego bloga o wiele czesciej, a to dlaczego? :) Juz spiesze z odpowiedzia, mianowicie czytalem wiele blogow, kilku z nich byłem czytelnikiem nawet przez dluzszy czas, jednak dopiero ten Twoj i Twoje wpisy pokazaly mi czym jest prawdziwy talent do pisania oraz pasja :) A tego nie da się kupic za zadna cene :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasta jest wyśmienita. Mój mąż, który nie przepada za rybami i ich smakiem, zjadł prawie całą :)
    Super na imprezę jak i na co dzień do kanapek. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń