Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa fasolowa z boczkiem

By 11:03 , ,

Sycącą i rozgrzewająca zupa idealna na jesienną pluchę. Obowiązkowy dodatek majeranku i wędzonego boczku czyni zupę wyjątkowo aromatyczną. Taka zupa, podana z dodatkiem pieczywa, śmiało może stanowić kompletny obiad.

zupa fasolowa z boczkiem

ZUPA FASOLOWA Z BOCZKIEM

  • 250 g białej fasoli (suchej),
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • suszony majeranek,
  • sól i pieprz


Fasolę zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzić, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami świeżej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż fasola będzie miękka. Po upływie 1,5 godziny dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż fasola i marchew będą miękkie. 
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wówczas dodać posiekaną cebulę i całość smażyć, aż cebula będzie miękka, a boczek zarumieniony.
Około 1/3 fasoli przełożyć do kielicha blendera lub osobnego garnka, zmiksować i dodać z powrotem do zupy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać podmażony boczek z cebulą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Zupę doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.


(inspiracja stąd)

zupa fasolowa z boczkiem

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze