Curry z pieczarkami i kukurydzą
Pyszne i aromatyczne indyjskie curry z pieczarek i kukurydzy to potrawa doskonała na każdą porę roku, choć mnie smakuje najlepiej jesienią. Szczególnie smaczny jest kremowy sos na bazie pomidorów i zmiksowanych orzechów nerkowca. Takie curry można podawać zarówno z ryżem, jak i indyjskim pieczywem, np. naan lub chapati.
indyjskie curry z pieczarek i kukurydzy |
CURRY Z PIECZARKAMI I KUKURYDZĄ
(przepis na 3 porcje)
- 500 g pieczarek,
- 1 puszka kukurydzy,
- 400 g dojrzałych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów),
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1/2 zielonej papryczki chili,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- odrobina (na czubku noża) asafetydy*,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 1/4 łyżeczki chili w proszku,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- sól do smaku,
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- ok. 1,5 szklanki wody
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Umieścić w kielichu blendera razem z nerkowcami, imbirem i zieloną papryczką chili. Zmiksować na gładki, kremowy sos.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać nasiona kuminu i asafetydę. Kiedy kumin zacznie "strzelać", wlać przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i dodać pozostałe przyprawy: kurkumę, chili w proszku, kolendrę i sól. Gotować 5 minut. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je w grube plastry.
Do gotującego się sosu dodać pieczarki, kukurydzę i wodę. Wymieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 10-12 minut, aż pieczarki zmiękną, a sos nieco się zagęści. Na koniec dodać posiekane listki kolendry, ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku solą.
* Asafetyda to przyprawa dość często wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Jej charakterystyczny, intensywny zapach przypomina nieco cebulę i czosnek, dlatego używają ją szczególnie osoby, które ze względów religijnych (lub zdrowotnych) nie mogą spożywać powyższych warzyw. W Polsce można zakupić ją w sklepach z kuchniami świata lub sklepach internetowych.
(na podstawie przepisu Manjuli)
3 komentarze
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, uwielbiam smak i zapach curry :***
OdpowiedzUsuńZrobię to. Mam jednak 2 pytania: czy asafetydę można bez utraty smaku zastąpić cebulą i czosnkiem? Jeśli tak, to w jakich proporcjach. Bo nie mam tej przyprawy i w najbliższych dniach mieć jej nie będę. Czy nerkowce można wcześniej pomoczyć w wodzie?
OdpowiedzUsuńTak, można zastąpić cebulą i czosnkiem, danie z pewnością również będzie smaczne. Ja bym dała pół cebuli i mały ząbek czosnku :)
Usuń