Obsługiwane przez usługę Blogger.

Curry z pieczarkami i kukurydzą

By 21:15 , ,

Pyszne i aromatyczne indyjskie curry z pieczarek i kukurydzy to potrawa doskonała na każdą porę roku, choć mnie smakuje najlepiej jesienią. Szczególnie smaczny jest kremowy sos na bazie pomidorów i zmiksowanych orzechów nerkowca. Takie curry można podawać zarówno z ryżem, jak i indyjskim pieczywem, np. naan lub chapati.

indyjskie curry z pieczarek i kukurydzy


CURRY Z PIECZARKAMI I KUKURYDZĄ
(przepis na 3 porcje)

  • 500 g pieczarek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 400 g dojrzałych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów),
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1/2 zielonej papryczki chili,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • odrobina (na czubku noża) asafetydy*,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • ok. 1,5 szklanki wody


Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Umieścić w kielichu blendera razem z nerkowcami, imbirem i zieloną papryczką chili. Zmiksować na gładki, kremowy sos.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać nasiona kuminu i asafetydę. Kiedy kumin zacznie "strzelać", wlać przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i dodać pozostałe przyprawy: kurkumę, chili w proszku, kolendrę i sól. Gotować 5 minut. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je w grube plastry.
Do gotującego się sosu dodać pieczarki, kukurydzę i wodę. Wymieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 10-12 minut, aż pieczarki zmiękną, a sos nieco się zagęści. Na koniec dodać posiekane listki kolendry, ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku solą.


* Asafetyda to przyprawa dość często wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Jej charakterystyczny, intensywny zapach przypomina nieco cebulę i czosnek, dlatego używają ją szczególnie osoby, które ze względów religijnych (lub zdrowotnych) nie mogą spożywać powyższych warzyw. W Polsce można zakupić ją w sklepach z kuchniami świata lub sklepach internetowych.


(na podstawie przepisu Manjuli)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, uwielbiam smak i zapach curry :***

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię to. Mam jednak 2 pytania: czy asafetydę można bez utraty smaku zastąpić cebulą i czosnkiem? Jeśli tak, to w jakich proporcjach. Bo nie mam tej przyprawy i w najbliższych dniach mieć jej nie będę. Czy nerkowce można wcześniej pomoczyć w wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zastąpić cebulą i czosnkiem, danie z pewnością również będzie smaczne. Ja bym dała pół cebuli i mały ząbek czosnku :)

      Usuń