Chutney z mango
Domowej roboty chutney z mango na Mirabelkowym blogu pojawił się pierwszy raz przy przepisie na tortille z indykiem. Zakochałam się w tym smaku od spróbowania pierwszej łyżeczki. Później wiele razy przygotowywałam chutney z mango i wykorzystywałam go do różnych potraw, dlatego wreszcie postanowiłam zamieścić na niego osobny przepis.
Chutney z mango możecie wykorzystać m.in. do:
- tortilli z mielonym indykiem
- kurczaka w kremowym sosie mango chutney
- kurczaka z karaibskiej rafy
- glazurowanych udek z kurczaka
- szarpanego kurczaka z nutą mango
- jako dodatek do samosów z kurczakiem
chutney z mango |
CHUTNEY Z MANGO
- 1 duży, dojrzały owoc mango,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 korzeń imbiru wielkości kciuka,
- 1 łyżka masła lub oleju,
- pół łyżęczki ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 3 łyżki cukru,
- 4 łyżki białego octu winnego,
- po szczypcie soli i pieprzu
Czosnek, chili (bez pestek) i imbir drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w kostkę miąższ mango, gorczycę, curry, cukier, ocet winny sól i pieprz. Zalać wodą tak, aby przykryła owoce. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut, od czasu do czasu rozgniatając kawałki mango, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
Chutney z mango przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym słoiku.
0 komentarze