Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chutney z mango

By 12:51 ,

Domowej roboty chutney z mango na Mirabelkowym blogu pojawił się pierwszy raz przy przepisie na tortille z indykiem. Zakochałam się w tym smaku od spróbowania pierwszej łyżeczki. Później wiele razy przygotowywałam chutney z mango i wykorzystywałam go do różnych potraw, dlatego wreszcie postanowiłam zamieścić na niego osobny przepis. 

Chutney z mango możecie wykorzystać m.in. do:


chutney z mango

CHUTNEY Z MANGO
  • 1 duży, dojrzały owoc mango,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 korzeń imbiru wielkości kciuka,
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • pół łyżęczki ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki białego octu winnego,
  • po szczypcie soli i pieprzu
 
Czosnek, chili (bez pestek) i imbir drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w kostkę miąższ mango, gorczycę, curry, cukier, ocet winny sól i pieprz. Zalać wodą tak, aby przykryła owoce. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut, od czasu do czasu rozgniatając kawałki mango, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.

Chutney z mango przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym słoiku.

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze