Szarpany kurczak z nutą mango
Szarpany kurczak - znany również jako pulled chicken - to kurczak, którego ugotowane mięso rodzielane jest na włókna za pomocą dwóch widelców i mieszane z sosem, w którym się gotowało. Przygotowanie szarpanego kurczaka jest znacznie mniej czasochłonne niż szarpanej wieprzowiny czy wołowiny.
W mojej wersji kurczaka dusiłam w sosie pomidorowym z dodatkiem chutney'a z mango. Dzięki temu mięso zyskało słodko-pikantny smak i orientalny aromat. Taki kurczak smakuje wyśmienicie zawinięty w tortille lub podany z ryżem.
Ja podałam szarpanego kurczaka w tortillach z dodatkiem sałaty lodowej, czerwonej cebuli, kolendry i śmietany.
kurczak szarpany |
500 g filetów z piersi kurczaka,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
1 szklanka bulionu drobiowego,
2 łyżki chutney'a z mango (kupionego lub wykonanego samodzielnie - przepis)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki chili w proszku (lub więcej, wg uznania)
sól i pieprz,
2 łyżki oleju
Każdy filet z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, aby otrzymać podłużne pasy. Oprószyć solą i pieprzem.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć 1-2 minuty. Gdy cebula zmięknie, dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając, przez kilka minut, aż mięso lekko zrumieni się z wierzchu. Wlać przecier pomidorowy, bulion, chutney z mango, paprykę słodką, chili i kolendrę, gotować pod przykryciem przez 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać zawartość rondla, aby upewnić się, że sos nie przywiera do dna.
Miękkie mięso wyjąć i za pomocą dwóch widelców rozdrobnić na włókna. Włożyć z powrotem do sosu. Jeśli całość wydaje się zbyt wodnista, gotować bez przykrycia przez kilka minut, mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Podawać z ryżem lub zawinięty w tortille.
kurczak szarpany |
kurczak szarpany |
2 komentarze
chętnie wypróbuję takiego kurczaczka
OdpowiedzUsuńJa też się piszę!
OdpowiedzUsuńMoje smaki...
x