Roladki mięsne z rozmarynem
Nowy Rok zaczynamy wyjątkowo smakowicie. Pomimo że do sezonu grillowego jeszcze daleko, te aromatyczne i przepyszne roladki można z powodzeniem przygotować na patelni grillowej. Do tego pieczone ziemniaczki z piekarnika i nic więcej w ponure, zimowe popołudnie nie potrzeba do szczęścia ;)
roladki ze schabu z boczkiem |
ROLADKI MIĘSNE Z ROZMARYNEM
- 1 kg małych ziemniaków,
- 5-6 łyżek oleju,
- sól i pieprz,
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu,
- 4 kotlety schabowe,
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku,
- 12 świeżych listków laurowych*,
- 1 limonka
Ziemniaki wyszorować i pokroić na kawałki. Rozłożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, skropić olejem i oprószyć solą. Połowę rozmarynu posiekać i posypać nim ziemniaki. Piec 30-40 min w temp. 200 stopni C, aż ziemniaki będą ładnie zarumienione. Od czasu do czasu przemieszać.
Każdy kotlet pokroić wzdłuż na 4 długie paski. Każdy pasek cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i niewielką ilością soli. Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół. Na paskach boczku ułożyć po 1 pasku mięsa i zwinąć w rulony. Na drewniane szpikulce do szaszłyków nadziewać po 4 roladki z boczkiem na przemian z liśćmi laurowymi.
Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju, ok. 3-4 min z każdej strony.
Limonkę pokroić w grube plastry i razem z pozostałym rozmarynem dodać na patelnię na kilka minut przed końcem smażenia mięsa, aby nadały szaszłykom wspaniały aromat.
Roladki schabowe podawać z pieczonymi ziemniakami.
* Można użyć również suszonych liści laurowych, jednak trzeba je namoczyć w wodzie na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, aby się nie kruszyły podczas nabijania na patyczki.
(na podstawie przepisu z gazetki "To jest pyszne" 4/2009)
roladki schabowe z rozmarynem |
2 komentarze
Świetny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuń