Obsługiwane przez usługę Blogger.

Słodko-pikantny sos chili

By 09:18 , ,

Słodko-pikantny sos chili przygotowałam jakiś czas temu, gdy po raz kolejny przygotowałam pierożki won-ton z wieprzowiną. Zapomniałam kupić sosu w sklepie, a miałam za to w zamrażarce sporą ilość papryczek chili. Powiem szczerze, że nawet nie sądziłam, że ten sos robi się tak łatwo - a smakuje identycznie jak ten kupny. Zachęcam więc i Was do samodzielnego przygotowania go w domu :)

Nie jestem pewna, jak długo taki sos może stać w lodówce. Ocet jest naturalnym konserwantem, więc zapewne dość długo. Mój sos spędził w lodówce ok. 3 tygodnie i był zupełnie dobry :)
Sos można również zapasteryzować, wówczas szczelnie zamknięty można przechowywać w szafce lub spiżarni.

słodko-ostry sos chili

SŁODKO-PIKANTNY SOS CHILI

  • 3 papryczki chili,
  • 150 ml wody,
  • 50 ml octu spirytusowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej


Papryczki chili i czosnek rozdrobnić w blenderze kielichowym, ewentualnie bardzo drobno posiekać. W rondlu zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać papryczki chili z czosnkiem oraz imbir. Gotować ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i wlać do gotującego się sosu, intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować jeszcze ok. 3 minuty. Odstawić do ostudzenia.
Sos przechowywać w szklanej butelce lub słoiku w lodówce.

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze