Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bułki na kefirze ze słonecznikiem

By 09:14 ,

Jedne z najsmaczniejszych bułek, jakie do tej pory robiłam. Są miękkie i długo zachowują świeżość. Świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju twarożkami, wędlinami i warzywnymi pastami. Polecam :)



BUŁKI NA KEFIRZE ZE SŁONECZNIKIEM
  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 25 g drożdży,
  • 180 g letniej wody,
  • 200 g kefiru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 7-8 łyżek pestek słonecznika,
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania bułek

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, 2 czubate łyżki odłożyć do posypania bułek.
Do dużej miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i miód, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać kefir, oliwę, sól i uprażony słonecznik i wyrobić ciasto - najlepiej mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych. Ciasto jest dość luźne, ale nie należy dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 10 równych części (ok. 95-100 g każda), uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać odłożonym wcześniej słonecznikiem.
Piec w temp. 200°C przez 20-25 minut, aż bułki będą rumiane.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, 2 czubate łyżki odłożyć do posypania bułek.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i miód, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1
Dodać kefir, oliwę i sól, wyrobić 2 min/interwał.
Dodać uprażony słonecznik, wyrobić kolejne 30 s/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 10 równych części (ok. 95-100 g każda), uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać odłożonym wcześniej słonecznikiem.
Piec w temp. 200°C przez 20-25 minut, aż bułki będą rumiane.

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. chętnie zrobię takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jesli chce recznie...nie termomix..jakies wskazowki?? wersja moze tradycyjna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież jest przepis tradycyjny podany :) Wersja na thermomix jest poniżej tego przepisu, jako opcja dla tych, którzy posiadają.

      Usuń
  3. Witam, myśli Pani że można dodać pół na pół mąkę pszenną razową z pszenną? Czy to już nie będzie to samo? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z mąką żytnią będzie się kleić, trudniej będzie uformować bułki, będą też miały cięższą konsystencje. Tak więc to samo to to nie będzie, ale można próbować :)

      Usuń