Bułki na kefirze ze słonecznikiem
Jedne z najsmaczniejszych bułek, jakie do tej pory robiłam. Są miękkie i długo zachowują świeżość. Świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju twarożkami, wędlinami i warzywnymi pastami. Polecam :)
BUŁKI NA KEFIRZE ZE SŁONECZNIKIEM
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 25 g drożdży,
- 180 g letniej wody,
- 200 g kefiru,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 7-8 łyżek pestek słonecznika,
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania bułek
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, 2 czubate łyżki odłożyć do posypania bułek.
Do dużej miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i miód, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać kefir, oliwę, sól i uprażony słonecznik i wyrobić ciasto - najlepiej mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych. Ciasto jest dość luźne, ale nie należy dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 10 równych części (ok. 95-100 g każda), uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać odłożonym wcześniej słonecznikiem.
Piec w temp. 200°C przez 20-25 minut, aż bułki będą rumiane.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, 2 czubate łyżki odłożyć do posypania bułek.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i miód, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
Dodać kefir, oliwę i sól, wyrobić 2 min/interwał.
Dodać uprażony słonecznik, wyrobić kolejne 30 s/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 10 równych części (ok. 95-100 g każda), uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać odłożonym wcześniej słonecznikiem.
Piec w temp. 200°C przez 20-25 minut, aż bułki będą rumiane.
5 komentarze
chętnie zrobię takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńa jesli chce recznie...nie termomix..jakies wskazowki?? wersja moze tradycyjna:)
OdpowiedzUsuńPrzecież jest przepis tradycyjny podany :) Wersja na thermomix jest poniżej tego przepisu, jako opcja dla tych, którzy posiadają.
UsuńWitam, myśli Pani że można dodać pół na pół mąkę pszenną razową z pszenną? Czy to już nie będzie to samo? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto z mąką żytnią będzie się kleić, trudniej będzie uformować bułki, będą też miały cięższą konsystencje. Tak więc to samo to to nie będzie, ale można próbować :)
Usuń