Snikers / Snickers
Pyszne ciasto, w którym miodowe blaty przełożone są budyniem, masą kajmakową i orzechami w karmelu. Idealne na wszelkiego rodzaju okazje - od Świąt po wszelakie uroczystości rodzinne typu imieniny, wesela i komunie. Ciasto znane i lubiane ;)
Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi, trzeci dzień, dlatego koniecznie należy przygotować je odpowiednio wcześniej.
ciasto snikers / snickers przepis |
miodowe blaty:
- 700 g mąki,
- 250 g zimnego masła,
- 150 g cukru,
- 60 ml mleka,
- 4 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 2 czubate łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli
polewa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich lub arachidowych (lub pół na pół jednych i drugich),
- 150 g masła,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki miodu
masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g każdy),
- 750 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 50 g masła
dodatkowo:
- 1 puszka (510 g) masy kajmakowej (krówkowej)
Masło posiekać razem z mąką na stolnicy, dodać cukier, sodę, cukier waniliowy i sól, przemieszać, następnie uformować kopczyk z wgłębieniem w środku. W środek wbić jajka, dodać miód i mleko, całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej użyć do tego celu wagi kuchennej).
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno starannie wylepić 1 częścią ciasta (ciasto jest lepkie, dlatego wałkowanie go może sprawić trudność). Piec w 200 stopniach przez 12-15 minut (nie dłużej, ponieważ zbytnio przypieczone blaty są twarde). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, następnie - gdy już nieco stężeje - ostrożnie przenieść wraz z papierem na kratkę do studzenia.
W ten sam sposób upiec drugi blat ciasta.
Przygotować polewę orzechową: Orzechy posiekać i wsypać do rondla. Dodać masło, cukier i miód. Gotować na małym ogniu, mieszając, ok. 5-6 minut, aż cukier się rozpuści i masa zacznie się karmelizować. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Wyłożoną papierem do pieczenia foremkę wylepić trzecią częścią ciasta i równomiernie rozprowadzić na niej ciepłą polewę orzechową. Piec - analogicznie jak poprzednie blaty - 12-15 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostudzenia, następnie wyjąć.
Przygotować masę budyniową: 600 ml mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy rozmieszać z pozostałymi 150 ml mleka i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż budyń będzie gęsty. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż składniki całkowicie się połączą.
Gorący budyń rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować masą kajmakową i przykryć trzecim (orzechowym) blatem. Ciasto odstawić na co najmniej 24 godziny, aby miodowe blaty zmiękły i skruszały.
ciasto snikers |
ciasto snickers |
snickers przepis |
0 komentarze