Rozmarynowe zapiekane bataty
Super efektowne i pyszne zapiekane bataty, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu zamiast zwykłych ziemniaków lub frytek. W szczególności pasują do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs. Nie są trudne w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli dysponujemy szatkownicą (tzw. mandoliną) - wówczas praktycznie robią się same ;)
Ja podałam je jako dodatek do kaczych udek duszonych w cebuli :)
ROZMARYNOWE ZAPIEKANE BATATY
(przepis na 3-4 porcje)
- 2 duże bataty,
- 1 cebula szalotka,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego,
- sól i pieprz
Bataty i szalotkę obrać i pokroić na cienkie plasterki (bardzo ostrym nożem lub szatkownicą).
Masło wymieszać z oliwą i posiekanym rozmarynem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarować 1 łyżkę masła z oliwą i rozmarynem. W naczyniu ułożyć pionowo plastry batatów. Następnie ułożyć plastry szalotki, wkładając je co kilka plastrów batatów. Za pomocą pędzelka posmarować całość pozostałym masłem z oliwą i rozmarynem.
Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. Piec 30-35 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze ok. 10 minut, aż bataty zarumienią się od góry.
bataty zapiekane z rozmarynem |
1 komentarze
Wygląda pysznie! Bataty świetnie komponują się także ze słodką papryką.
OdpowiedzUsuń