Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rozmarynowe zapiekane bataty

By 09:10

Super efektowne i pyszne zapiekane bataty, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu zamiast zwykłych ziemniaków lub frytek. W szczególności pasują do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs. Nie są trudne w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli dysponujemy szatkownicą (tzw. mandoliną) - wówczas praktycznie robią się same ;)
Ja podałam je jako dodatek do kaczych udek duszonych w cebuli :)


zapiekanka z batatów


ROZMARYNOWE ZAPIEKANE BATATY
(przepis na 3-4 porcje)
  • 2 duże bataty,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego,
  • sól i pieprz

Bataty i szalotkę obrać i pokroić na cienkie plasterki (bardzo ostrym nożem lub szatkownicą). 
Masło wymieszać z oliwą i posiekanym rozmarynem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarować 1 łyżkę masła z oliwą i rozmarynem. W naczyniu ułożyć pionowo plastry batatów. Następnie ułożyć plastry szalotki, wkładając je co kilka plastrów batatów. Za pomocą pędzelka posmarować całość pozostałym masłem z oliwą i rozmarynem.
Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. Piec 30-35 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze ok. 10 minut, aż bataty zarumienią się od góry.

bataty zapiekane z rozmarynem

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Wygląda pysznie! Bataty świetnie komponują się także ze słodką papryką.

    OdpowiedzUsuń