Kotlety z zielonej soczewicy
Bardzo smaczne kotlety z zielonej soczewicy to naprawdę fajna alternatywa dla kotletów mięsnych. Posmakują nawet kulinarnym tradycjonalistom ;)
Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania dań ze strączkami w roli głównej - zobaczcie co przygotowały Pati, Malwinna i Martynosia.
Kotlety z soczewicy podałam z dodatkiem kaszy bulgur i pomidorowym sosem marinara. Równie dobrze sprawdzi się inna kasza (np. gryczana) i sos (np. pieczarkowy).
kotlety z soczewicy |
KOTLETY Z ZIELONEJ SOCZEWICY
(przepis na 2 porcje)
- 120 g zielonej soczewicy,
- 1/2 cebuli,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej + do panierowania,
- szczypta suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka domowej vegety*,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Soczewicę przepłukać, zalać wodą i moczyć przez ok. 1 godzinę, następnie gotować, aż będzie bardzo miękka i zacznie się rozpadać (ok. 30 min). Odcedzić, przełożyć do miski.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze pół minuty. Cebulę z czosnkiem dodać do soczewicy, wbić jajko, całość zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie - tak, by część soczewicy pozostała w kawałkach a masa nie była jednolitą papką.
Doprawić vegetą, majerankiem, solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aby masa zgęstniała.
Po tym czasie uformować 4 owalne, lekko spłaszczone kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
* Przepis na domową vegetę znajduje się tutaj. Ja tym razem użyłam vegety grzybowej, wykonanej przez mamę M. Vegetę grzybową można przygotować w ten sam sposób co tradycyjną, dodając także nieco suszonych grzybów leśnych.
1 komentarze
Koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń