Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety z zielonej soczewicy

By 09:11 , ,

Bardzo smaczne kotlety z zielonej soczewicy to naprawdę fajna alternatywa dla kotletów mięsnych. Posmakują nawet kulinarnym tradycjonalistom ;) 

Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania dań ze strączkami w roli głównej - zobaczcie co przygotowały Pati, Malwinna i Martynosia.

Kotlety z soczewicy podałam z dodatkiem kaszy bulgur i pomidorowym sosem marinara. Równie dobrze sprawdzi się inna kasza (np. gryczana) i sos (np. pieczarkowy).


kotlety z soczewicy

KOTLETY Z ZIELONEJ SOCZEWICY
(przepis na 2 porcje)

  • 120 g zielonej soczewicy,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierowania,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka domowej vegety*,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia


Soczewicę przepłukać, zalać wodą i moczyć przez ok. 1 godzinę, następnie gotować, aż będzie bardzo miękka i zacznie się rozpadać (ok. 30 min). Odcedzić, przełożyć do miski.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze pół minuty. Cebulę z czosnkiem dodać do soczewicy, wbić jajko, całość zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie - tak, by część soczewicy pozostała w kawałkach a masa nie była jednolitą papką.
Doprawić vegetą, majerankiem, solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aby masa zgęstniała.
Po tym czasie uformować 4 owalne, lekko spłaszczone kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.


* Przepis na domową vegetę znajduje się tutaj. Ja tym razem użyłam vegety grzybowej, wykonanej przez mamę M. Vegetę grzybową można przygotować w ten sam sposób co tradycyjną, dodając także nieco suszonych grzybów leśnych.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze