Pulled pork (szarpana wieprzowina długo pieczona)
Pulled pork to angielska nazwa wieprzowiny pieczonej wiele godzin w niskiej temperaturze. Dzięki takiej metodzie obróbki, mięso ma niezwykle delikatną strukturę i bez problemu rozdziela się na włókna za pomocą widelca. Wieprzowina pieczona tą metodą jest niesamowicie miękka i wprost rozpływa się w ustach. Nakład pracy przy tej potrawie jest praktycznie zerowy, należy jedynie uzbroić się w cierpliwość ;) Pulled pork najlepiej jest piec przez całą noc, po to by następnego dnia delektować się mięciutkim mięsem.
Metoda długiego pieczenia w niskiej temperaturze jest znana w wielu zakątkach świata, ale największą popularność zyskała w Stanach Zjednoczonych, dlatego właśnie angielska nazwa "pulled pork" stała się najbardziej rozpoznawalna.W Polsce często używa się określenia "szarpana wieprzowina", nawiązująca do sposobu rozdzielania mięsa na włókna.
Tak pieczone mięso można podawać na wiele sposobów: może stanowić wypełnienie bułki zamiast klasycznego burgera, może być nadzieniem do tortilli, może być też serwowane z sosem podobnie jak gulasz. Jutro pokażę Wam na blogu dwa sposoby, na które podałam upieczoną ostatnio "szarpaną świnkę" ;)
![]() |
szarpana wieprzowina przepis |
PULLED PORK
W misce wymieszać ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos Worcester, słodką paprykę, pieprz cayenne, kolendrę, kumin, pieprz, cukier, sól i olej. Powstałą marynatą starannie natrzeć mięso i przełożyć go do rękawa do pieczenia. Na wierzchu mięsa ułożyć liście laurowe. Związać oba końce rękawa. Mięso przełożyć do lodówki na ok. 8 godzin do zamarynowania (najlepiej na cały dzień).
Po tym czasie rękaw wraz z mięsem przełożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Piec w 100 stopniach C przez 10 godzin. Następnie wyjąć mięso, rozciąć rękaw, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 130 stopni i piec jeszcze 1 godzinę, aby mięso się zrumieniło.
![]() |
pulled pork przepis |
9 komentarze
Fenomenalny przepis :) robiłam w ten sposób mięso już kilka razy.
OdpowiedzUsuńKarkóweczka chyba też może być?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńŚwietny przepis. Za każdym razem nieco modyfikuję ale była już karkówka, schabik i udziec z indyka pieczony w ten sposób. Dziś nacieram pierś z indyka :) Brawo Mirabelko!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)))
Usuńczy ten olej potrzebny ? łopatka sama w sobie jest tłusta, wiem, że tłuszcz i tak się wytopi, ale czy to nie przesada ? można zamiast tego dodać octu winnego albo swierzy sok
OdpowiedzUsuńMożna kombinować jak ktoś chce :)
UsuńA jak dam mniejszy kawałek mięsa np. 1kg to krócej piec?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie próbowałam piec mniejszego kawałka mięsa. Być może czas ulegnie skróceniu, ale nie sądzę, żeby aż o połowę - wiązania kolagenowe między włóknami mięsa muszą się rozpaść, a to wymaga czasu. Można spróbować piec 8 godzin.
Usuń