Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tajski deser ryżowy z mango

By 23:27 , ,

Jeśli lubicie desery na bazie ryżu, ryżowe puddingi i tym podobne, ten deser jest dla Was :) ugotowany na parze kleisty ryż, lekko słodkawy, z wyraźnym kokosowym aromatem, doskonale współgra z aromatycznym i soczystym mango. Przepis zaczerpnęłam od thiessy, jednak pozowoliłam sobie zwiększyć nieco ilość cukru, bo w pierwotnej wersji deser w ogóle nie był słodki, co niezbyt mi przypasowało ;)

Photobucket

TAJSKI DESER RYŻOWY Z MANGO 
(2 porcje)
  • 1 dojrzałe mango,
  • 100 g kleistego ryżu, 
  • 170 ml mleka kokosowego, 
  • 1 czubata łyżka cukru, 
  • szczypta soli, 
  • prażony sezam do posypania (opcjonalnie)

Ryż zalać wodą tak, żeby jej powierzchnia znalazła się ok. 5 cm nad ryżem. Namoczyć przez minimum 3 godziny lub nawet przez noc. Ryż odsączyć i przełożyć do bambusowego koszyczka do gotowania na parze, wyłożonego podwójnie gazą lub do garnka do gotowania na parze. Gotować 20-25 minut. Czas gotowania zależy od długości moczenia. Najlepiej sprawdzać, co 10 minut, czy ryż już jest ugotowany.
W czasie, kiedy ryż kończy się gotować zagotować na małym gazie połowę mleka kokosowego z cukrem i szczyptą soli, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Od razu po ugotowaniu ryżu wymieszać go z mlekiem kokosowym, przykryć i odstawić na 15 minut.
Mango podzielić na kawałki, nałożyć porcję ryżu, polać pozostałym mlekiem kokosowym, wymieszanym i posypać prażonym sezamem.
Podawać w pokojowej temperaturze.

Kuchnia tajska 2016

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. brzmi przepysznie :D mam tylko pyttanie gdzie kupić taki ryż, ew jaki 'zwykły' ryż by się do tego nadał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tajski ryż kleisty kupiłam w Kuchniach Świata. Ze 'zwykłych' ryżów dostępnych w większych sklepach proponuję ryż jaśminowy - też jest dość kleisty i świetnie nadaje się do deserów :)

      Usuń