Tajski deser ryżowy z mango
Jeśli lubicie desery na bazie ryżu, ryżowe puddingi i tym podobne, ten deser jest dla Was :) ugotowany na parze kleisty ryż, lekko słodkawy, z wyraźnym kokosowym aromatem, doskonale współgra z aromatycznym i soczystym mango. Przepis zaczerpnęłam od thiessy, jednak pozowoliłam sobie zwiększyć nieco ilość cukru, bo w pierwotnej wersji deser w ogóle nie był słodki, co niezbyt mi przypasowało ;)
TAJSKI DESER RYŻOWY Z MANGO
(2 porcje)
- 1 dojrzałe mango,
- 100 g kleistego ryżu,
- 170 ml mleka kokosowego,
- 1 czubata łyżka cukru,
- szczypta soli,
- prażony sezam do posypania (opcjonalnie)
Ryż zalać wodą tak, żeby jej powierzchnia znalazła się ok. 5 cm nad ryżem. Namoczyć przez minimum 3 godziny lub nawet przez noc. Ryż odsączyć i przełożyć do bambusowego koszyczka do gotowania na parze, wyłożonego podwójnie gazą lub do garnka do gotowania na parze. Gotować 20-25 minut. Czas gotowania zależy od długości moczenia. Najlepiej sprawdzać, co 10 minut, czy ryż już jest ugotowany.
W czasie, kiedy ryż kończy się gotować zagotować na małym gazie połowę mleka kokosowego z cukrem i szczyptą soli, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Od razu po ugotowaniu ryżu wymieszać go z mlekiem kokosowym, przykryć i odstawić na 15 minut.
Mango podzielić na kawałki, nałożyć porcję ryżu, polać pozostałym mlekiem kokosowym, wymieszanym i posypać prażonym sezamem.
Podawać w pokojowej temperaturze.
3 komentarze
idealny deser dla mnie :)
OdpowiedzUsuńbrzmi przepysznie :D mam tylko pyttanie gdzie kupić taki ryż, ew jaki 'zwykły' ryż by się do tego nadał?
OdpowiedzUsuńTajski ryż kleisty kupiłam w Kuchniach Świata. Ze 'zwykłych' ryżów dostępnych w większych sklepach proponuję ryż jaśminowy - też jest dość kleisty i świetnie nadaje się do deserów :)
Usuń