Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli to jeden z moich tegorocznych hiciorów ;) Fenomenalnie komponuje się zarówno z serami, wędlinami, jak i mięsem. Znakomicie komponuje się zarówno z wykwintnymi daniami, jak i zwykłymi kanapkami z dobrym, domowym pasztetem ;) To jeden z tych przepisów, do których regularnie wracam :)
konfitura z czerwonej cebuli |
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
- 500 g czerwonej cebuli,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 125 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 70 ml octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną na cienkie plasterki. Dusić tak długo, aż cebula stanie się miękka i szklista. Dodać cukier i smażyć kilka minut, mieszając. Następnie dodać wino, ocet i gotować wszystko tak długo, aż osiągnie lepką konsystencję. Konfiturę doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, chwilę pogotować. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.
(na podstawie przepisu z blogu Ogrody Babilonu)
5 komentarze
Ciekawy przepis. Pani zdaniem można zastąpić wino wodą?
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ czerwone wino nadaje konfiturze kolor. Nie ma obawy, podczas duszenia konfitury cały alkohol zawarty w winie odparowuje. Jeśli jednak bardzo nie chce Pani/Pan korzystać z wina, spróbowałabym poeksperymentować z sokiem wiśniowym - efekt może być ciekawy, choć sama osobiście nie próbowałam.
UsuńW kuchni nie ma żadnego powodu, aby wino zastępiwać wodą. To tak, jakby do rosołu nie dodać marchewki tylko ...łyżkę cukru.
UsuńIle można trzymać konfiturę w lodówce?
OdpowiedzUsuńCo najmniej 7 dni bo tyle sama ją trzymałam, dłużej nie próbowałam bo została zjedzona :)
Usuń