Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mini serniczki dyniowe

By 10:57

Świetne serniczki, które upiekłam z okazji swoich imienin :) Przygotowałam je z potrójnej porcji i zaniosłam do pracy (gdzie bardziej świętuje się imieniny niż urodziny) i nieskromnie przyznam, że zostały tam bardzo entuzjastycznie przyjęte i mnóstwo osób pytało mnie o przepis ;) 
Bazowałam na sprawdzonym przepisie na sernik dyniowy. Zamiast połączenia kakaowe ciastka + przyprawa piernikowa zastosowałam połączenie ciasteczka korzenne + kakao. W obu przypadkach efekt jest praktycznie tak samo dobry – piszę to na wypadek, gdybyście nie mogli znaleźć w sklepie kruchych ciasteczek korzennych ;) 




MINI SERNICZKI DYNIOWE 
(przepis na 12 sztuk) 
spód: 
  • 120 g ciasteczek korzennych (np. korzenne serca albo pierniczki speculoos), 
  • 1 niepełna łyżka kakao, 
  • 50 g stopionego masła 

masa serowa: 
  • 500 g twarogu sernikowego, 
  • 225 g puree z dyni
  • 120 g cukru trzcinowego, 
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika, 
  • 3 duże jajka, 
  • 1,5 łyżki mąki pszennej, 
  • szczypta soli 

wierzch: 
  • 550 ml śmietanki kremówki, 
  • 100 g szklanki cukru trzcinowego, 
  • 1 łyżka cukru pudru, 
  • 2 opakowania śmietan-fixu (opcjonalnie) 

Spód: Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Herbatniki zmielić lub pokruszyć na pył, dodać kakao i stopione masło. Dokładnie wymieszać – ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do foremek i rozprowadzić po dnie, dobrze dociskając dłonią, tworząc spód serniczków. Formę wstawić do lodówki. 

Masa serowa: Składniki masy serowej włożyć do miski i krótko zmiksować – do połączenia się składników. Masę serową równomiernie nałożyć do foremek. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 160 stopni. Podczas pieczenia serniczki mogą lekko urosnąć, ale później wracają do swoich pierwotnych rozmiarów. Upieczone serniczki pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Wierzch: Do rondelka wlać 150 ml śmietanki, dodać cukier trzcinowy i podgrzewać, aż cukier lekko odparuje i nieco się zagęści. Odstawić do ostygnięcia (uwaga: w miarę stygnięcia sos toffi robi się gęstszy). 
Mocno schłodzone, pozostałe 400 ml śmietanki ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i ewentualnie śmietan-fix, o ile serniczki z nałożoną bitą śmietaną nie zostaną zjedzone w ciągu kilku godzin. Bitą śmietanę nałożyć na serniczki za pomocą łyżeczki lub przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjne „czapeczki”. Wierzch polać ostudzonym sosem toffi. 

mini serniczki dyniowe



 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze