Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik z likierem Kahlua

By 20:06

Przepyszny sernik z gatunku tych cięższych i bardziej kremowych. W smaku ma delikatnie wyczuwalne nuty kawowe, a wierzch zdobią kakaowo-kawowe wzorki. Spód zrobiłam, wykorzystując kakaowe herbatniki. Do przygotowania tego sernika użyłam domowej roboty likieru a la Kahlua, na który przepis podałam dziś rano :) 

  

SERNIK Z LIKIEREM KAHLUA 
spód: 
  • 180 g herbatników kakaowych, 
  • 80-90 g stopionego masła masa serowa: 
  • 700 g mielonego twarogu (z wiaderka), 
  • 150 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 1 czubata łyżka mąki, 
  • 100 ml likieru Kahlua (użyłam likieru domowej roboty

wierzch: 
  • 50 ml likieru Kahlua, 
  • 30 g stopionego masła, 
  • 1 czubata łyżka kakao 

Dno torownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Następnie tortownicę owinąć od zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej, tak aby forma była całkowicie szczelna. Herbatniki zmielić na proszek i wymieszać ze stopionym masłem do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Powstałą mieszaninę rozprowadzić po dnie tortownicy i dociskając dłońmi, uformować spód ciasta. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 
Składniki masy serowej zmiksować w misce – krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię. 
50 ml likieru Kahlua wymieszać ze stopionym masłem i kakao, powstałą polewę nanieść łyżeczką na wierzch sernika, tworząc wzorki. Tortownicę włożyć do większej brytfanki. Do brytfanki nalać gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piec w 160 stopniach przez 60-70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. 
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. ale wspaniały, na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Likieru nie mam, zbyt mało czasu by go zrobić. Czy do takiej polewy można użyć innego likieru np. amaretto? Spodobała mi się polewa na serniku. Dawniej dawałam ciasto czekoladowe starte ale teraz muszę z niego zrezygnować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amaretto może być zbyt intensywne w smaku. Spróbowałabym użyć jakiegoś likieru na bazie śmietanki, np. Baileys albo innego likieru kawowego.

      Usuń
  3. Dzięki. Jak wrócę do domu to przejrzę co ja tam mam :). Pamiętam, że mam jakiś kokosowy i Sheridan. Nie wiem czy by się nadał może ta część ciemna.

    OdpowiedzUsuń