Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa borowikowa po katalońsku

By 09:49 , , ,

Typowe dla hiszpańskich zup jest zalewanie nimi pokrojonego w kostkę chleba lub grzanek, zamiast podawanie ich osobno jako dodatku. Ta praktyka zawsze wydawała mi się dziwna i szczerze mówiąc nieszczególnie smakowały mi zupy pełne rozmiękłego chleba... Dla tej zupy jednak robię wyjątek, ponieważ jest przepyszna! Delikatna w smaku, lekka i aromatyczna. Zalane nią grzanki świetnie komponują się ze swoim lekko maślanym smakiem.

Do tej zupy można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone borowiki. Suszone grzyby niestety dadzą inny efekt. 

Photobucket 

ZUPA BOROWIKOWA PO KATALOŃSKU 
(przepis na 4 porcje)
  • 4 kromki pszennego chleba,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 g świeżych lub mrożonych borowików,
  • 1 duża cebula,
  • 2 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól i pieprz

Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, aż zrobi się chrupki.
Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć część nasienną, a miąższ drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku podgrzać oliwę, wrzucić cebulę, a gdy zmięknie, dodać pomidory i czosnek. Dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać borowiki i dusić jeszcze ok. 5 minut, stale mieszając.
Wlać bulion, zupę gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem, około 20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Grzanki rozdzielić do miseczek i zalać ciepłą zupą.


(na podstawie przepisu z mocno archiwalnego wydania magazynu "Pani")

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń