Zupa borowikowa po katalońsku
Typowe dla hiszpańskich zup jest zalewanie nimi pokrojonego w kostkę chleba lub grzanek, zamiast podawanie ich osobno jako dodatku. Ta praktyka zawsze wydawała mi się dziwna i szczerze mówiąc nieszczególnie smakowały mi zupy pełne rozmiękłego chleba... Dla tej zupy jednak robię wyjątek, ponieważ jest przepyszna! Delikatna w smaku, lekka i aromatyczna. Zalane nią grzanki świetnie komponują się ze swoim lekko maślanym smakiem.
Do tej zupy można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone borowiki. Suszone grzyby niestety dadzą inny efekt.
ZUPA BOROWIKOWA PO KATALOŃSKU
(przepis na 4 porcje)
- 4 kromki pszennego chleba,
- 2 łyżki masła,
- 500 g świeżych lub mrożonych borowików,
- 1 duża cebula,
- 2 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- sól i pieprz
Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, aż zrobi się chrupki.
Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć część nasienną, a miąższ drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku podgrzać oliwę, wrzucić cebulę, a gdy zmięknie, dodać pomidory i czosnek. Dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać borowiki i dusić jeszcze ok. 5 minut, stale mieszając.
Wlać bulion, zupę gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem, około 20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Grzanki rozdzielić do miseczek i zalać ciepłą zupą.
(na podstawie przepisu z mocno archiwalnego wydania magazynu "Pani")
4 komentarze
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że mam tylko suszone grzyby.... odgotowane tylko podgrzybki:(( zupa wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńA myślisz, że suszone borowiki się nadadzą? Bo mam awersję do mrożonych grzybów :/
OdpowiedzUsuńNie, tak jak napisałam w treści wpisu, suszone grzyby to nie to...
Usuń