Piernik "czaj"
Bardzo udany piernik do przygotowania na tzw. "ostatnią chwilę". Ciasto nie wymaga dojrzewania i od razu po upieczeniu jest miękkie i puszyste. Przełożone powidłami i oblane polewą, długo zachowuje świeżość.W smaku czuć lekką herbacianą nutę, ale oczywiście, jak to w piernikach, dominują przyprawy korzenne :)
piernik z herbatą przepis |
PIERNIK
"CZAJ"
- 300 g mąki,
- 200 g płynnego miodu,
- 180 g oleju,
- 3 łyżki cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 3/4 szklanki bardzo mocnej herbaty (zaparzonej z 3 torebek lub 2 łyżek herbaty liściastej),
- 3/4 słoika powideł śliwkowych
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 100 g masła
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie miksując dodać kolejno miód, olej, przestudzoną herbatę, a na koniec mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Ciasto podzielić na 3 części.
Podłużną formę (12 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać pierwszą część ciasta i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Upieczone ciasto wyjąć, odstawić do ostudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe 2 blaty.
Z ostudzonych blatów usunąć papier, a jeśli ciasto się zanadto wybrzuszyło, ściąć nadwyżki ciasta. Blaty przełożyć powidłami śliwkowymi, całość zawinąć w folię i odstawić na minimum kilka godzin.
Przygotować polewę: Do rondelka wlać wodę, dodać cukier puder i podgrzać aż do rozpuszczenia cukru. Dodać kakao, dokładnie wymieszać trzepaczką żeby nie było grudek, następnie dodać masło i podgrzewać, mieszając trzepaczką, aż masło się roztopi, a polewa będzie gładka i lśniąca. Jeszcze ciepłą polewą polać piernik.
Ciasto można dodatkowo udekorować np. gwiazdkami cukrowymi :)
Ciasto podzielić na 3 części.
Podłużną formę (12 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać pierwszą część ciasta i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Upieczone ciasto wyjąć, odstawić do ostudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe 2 blaty.
Z ostudzonych blatów usunąć papier, a jeśli ciasto się zanadto wybrzuszyło, ściąć nadwyżki ciasta. Blaty przełożyć powidłami śliwkowymi, całość zawinąć w folię i odstawić na minimum kilka godzin.
Przygotować polewę: Do rondelka wlać wodę, dodać cukier puder i podgrzać aż do rozpuszczenia cukru. Dodać kakao, dokładnie wymieszać trzepaczką żeby nie było grudek, następnie dodać masło i podgrzewać, mieszając trzepaczką, aż masło się roztopi, a polewa będzie gładka i lśniąca. Jeszcze ciepłą polewą polać piernik.
Ciasto można dodatkowo udekorować np. gwiazdkami cukrowymi :)
(na podstawie przepisu ze starego "Poradnika Domowego")
1 komentarze
Bardzo apetyczny:)
OdpowiedzUsuń