Obsługiwane przez usługę Blogger.

Karp w orzechowej panierce z selerowo-kalafiorowym puree

By 10:24 , ,

W moim domu na Wigilię zawsze przygotowuje się smażonego karpia w prostej panierce z bułki tartej. Bardzo lubię tak przygotowanego karpia, jeśli jednak chcielibyście podejść do tej potrawy nieco mniej standardowo i uczynić z panierowanego karpia wykwintny obiad, polecam Wam ten oto przepis. Karp w orzechowej panierce zyskuje nowego, bogatszego smaku. Uważam, że orzechy włoskie znakomicie pasują do tej akurat ryby. 
A zamiast oklepanych ziemniaków z wody proponuję jako dodatek smakowite puree z kalafiora i selera :) 

Photobucket

KARP W ORZECHOWEJ PANIERCE
(4 porcje)
  • 700 g filetów z karpia, bez łusek i ości (nacinanych)*,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Filety z karpia podzielić na mniejsze porcje, oprószyć solą i odstawić. Pieprz i ziele angielskie zmielić razem w mlynku lub blenderze kielichowym, dodać orzechy i ponownie zmielić tak, by orzechy były rozdrobnione prawie na mąkę. Dodać mąkę pszenną i 1/2 łyżeczki soli.
Filety z karpia obraczać w mieszance mąki i orzechów. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. W trakcie smażenia rybę należy delikatnie obracać szeroką łopatką, uważając, żeby panierka się nie odkleiła.
Usmażone filety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

* nacinane, pozbawione ości filety są coraz łatwiej dostepne w sklepach, jeśli jednak dysponujecie dużym kawałkiem ryby z ośćmi, polecam Wam wskazówki, jak samodzielnie przygotować takie filety.


PUREE SELEROWO-KALAFIOROWE
(4 porcje)
  • 200 g różyczek kalafiora,
  • 200 g obranego korzenia selera,
  • ok. 150 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • 1 szczypta suszonego tymianku,
  • odrobina (na czubku noża) gałki muszkatołowej

Kalafior i pokrojonego w kostkę selera ugotować do miękkości w wodzie lub na parze. Odcedzić, przełożyć do garnka. Dodać śmietanę, sól, pieprz, tymianek i gałkę. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze