Karp w orzechowej panierce z selerowo-kalafiorowym puree
W moim domu na Wigilię zawsze przygotowuje się smażonego karpia w prostej panierce z bułki tartej. Bardzo lubię tak przygotowanego karpia, jeśli jednak chcielibyście podejść do tej potrawy nieco mniej standardowo i uczynić z panierowanego karpia wykwintny obiad, polecam Wam ten oto przepis. Karp w orzechowej panierce zyskuje nowego, bogatszego smaku. Uważam, że orzechy włoskie znakomicie pasują do tej akurat ryby.
A zamiast oklepanych ziemniaków z wody proponuję jako dodatek smakowite puree z kalafiora i selera :)
KARP W ORZECHOWEJ PANIERCE
(4 porcje)
- 700 g filetów z karpia, bez łusek i ości (nacinanych)*,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- olej lub masło klarowane do smażenia
Filety z karpia podzielić na mniejsze porcje, oprószyć solą i odstawić. Pieprz i ziele angielskie zmielić razem w mlynku lub blenderze kielichowym, dodać orzechy i ponownie zmielić tak, by orzechy były rozdrobnione prawie na mąkę. Dodać mąkę pszenną i 1/2 łyżeczki soli.
Filety z karpia obraczać w mieszance mąki i orzechów. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. W trakcie smażenia rybę należy delikatnie obracać szeroką łopatką, uważając, żeby panierka się nie odkleiła.
Usmażone filety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
* nacinane, pozbawione ości filety są coraz łatwiej dostepne w sklepach, jeśli jednak dysponujecie dużym kawałkiem ryby z ośćmi, polecam Wam wskazówki, jak samodzielnie przygotować takie filety.
PUREE SELEROWO-KALAFIOROWE
(4 porcje)
- 200 g różyczek kalafiora,
- 200 g obranego korzenia selera,
- ok. 150 g śmietany 18%,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 szczypty pieprzu,
- 1 szczypta suszonego tymianku,
- odrobina (na czubku noża) gałki muszkatołowej
Kalafior i pokrojonego w kostkę selera ugotować do miękkości w wodzie lub na parze. Odcedzić, przełożyć do garnka. Dodać śmietanę, sól, pieprz, tymianek i gałkę. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
0 komentarze