Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie po kujawsku

By 17:06 , ,

Śledzie w słodko-kwaśnym sosie na bazie jabłek. Ich zaletą, prócz smaku, jest także niewielka ilość kalorii w porównaniu z większością przepisów na śledzie, wśrod których dominują zalewy na bazie oleju lub majonezu. Takie śledzie można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia ;)

Photobucket

ŚLEDZIE PO KUJAWSKU
  • 6-7 solonych filetów śledziowych,
  • 2 winne jabłka (antonówka, szara reneta),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • skórka i sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • pieprz do smaku

Śledzie opłukać, zalać zimną wodą, odstawić do lodówki na całą noc. Następnie ponownie przepłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Obrane jabłka pokroić na plasterki i chwilę smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę, otartą skórkę i sok z cytryny . Wymieszać i przyprawić do smaku cukrem i pieprzem. Dusić pod przykryciem kilka minut, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Powstały sos odstawić do ostudzenia.
Pokrojone śledzie zalać ostudzonym sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


(na podstawie przepisu Irmy)

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze