Śledzie po kujawsku
Śledzie w słodko-kwaśnym sosie na bazie jabłek. Ich zaletą, prócz smaku, jest także niewielka ilość kalorii w porównaniu z większością przepisów na śledzie, wśród których dominują zalewy na bazie oleju lub majonezu. Takie śledzie można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia ;)
ŚLEDZIE PO KUJAWSKU
- 6-7 solonych filetów śledziowych,
- 2 winne jabłka (antonówka, szara reneta),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- skórka i sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- 1-2 łyżeczki cukru,
- pieprz do smaku
Śledzie opłukać, zalać zimną wodą, odstawić do lodówki na całą noc. Następnie ponownie przepłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Obrane jabłka pokroić na plasterki i chwilę smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę, otartą skórkę i sok z cytryny . Wymieszać i przyprawić do smaku cukrem i pieprzem. Dusić pod przykryciem kilka minut, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Powstały sos odstawić do ostudzenia.
Pokrojone śledzie zalać ostudzonym sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
(na podstawie przepisu Irmy)
0 komentarze