Domowy likier typu Kahlua
Kahlua to słodki likier kawowy pochodzący z Meksyku. Najczęściej stosowany jest do drinków Biały Rosjanin i Czarny Rosjanin, ale pity sam smakuje równie wspaniale. Niestety likier ten jest dosć drogi, na szczęście przy odrobinie cierpliwości można go w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu.
Taki likier może być również wspaniałym świątecznym upominkiem :)
DOMOWY LIKIER TYPU KAHLUA
(ok. 750 ml likieru o mocy 21%)
- 900ml mocnej kawy (10 łyżek kawy na 900ml wody)
- 240g brązowego cukru
- 240ml wódki
- 150ml ciemnego rumu/whisky/brandy (ja użyłam whisky)
Do rondla wlać odcedzoną z fusów kawę, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu, aż powstanie ok. 360 ml płynu. Najlepiej użyć do tego celu garnka z podziałką lub co jakiś czas przelewać syrop do miarki z podziałką. Proces trwa ok. 1,5 godziny, w zależności od wielkości ognia i szerokości rondla. Pod koniec fazy redukowania trzeba mieć syrop stale na oku, ponieważ może wykipieć (choć u mnie nic takiego się nie stało). Gotowy syrop pozostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej, następnie wlać alkohol i dokładnie wymieszać. Całość przelać do butelki/butelek i odstawić na 2-3 dni celem „przegryzienia się”.
(na podstawie przepisu z galerii potraw)
3 komentarze
ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńBrzmi nieźle! Bardzo lubię likierki :)
OdpowiedzUsuńSzybki sposób :) Ja na miesiąc zostawiam kawę mieloną zalaną rumem, i po tym czasie dodaje syropu cukrowego do odcedzonej wcześniej mieszanki. Trochę dłużej, ale warto.
OdpowiedzUsuń