Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pulled beef (długo pieczona, szarpana wołowina)

By 10:50 , , ,

Dość dawno temu pokazywałam na blogu przepis na pulled pork, czyli szarpaną, długo pieczoną wieprzowinę. Tym razem przygotowałam coś podobnego, ale z użyciem karkówki wołowej i innych przypraw :)
Długo pieczone w niskiej temperaturze mięso jest fantastycznie miękkie i soczyste. To naprawdę świetny i niezawodny sposób :)
Tak przygotowane mięso można podawać w bułce do burgerów (zamiast klasycznych burgerów), z ryżem, w tortilli, albo... przekonacie się już wkrótce ;)


pulled beef - szarpana wołowina


PULLED BEEF (SZARPANA WOŁOWINA DŁUGO PIECZONA)

  • 1,5 kg karkówki/łopatki wołowej lub rozbratla
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 4 łyżki sosu sambal oelek
  • 1/2 szklanki wody

Wymieszać sól z pieprzem, kuminem, kolendrą i papryką w proszku. Powstałą mieszanką natrzeć mięso ze wszystkich stron. Mięso umieścić w szczelnie przykrywanym naczyniu żaroodpornym albo garnku żeliwnym i obłożyć sosem sambal oelek. Do naczynia wlać wodę, następnie przykryć naczynie i piec 8 godzin w temperaturze 100 stopni C. 
Po tym czasie mięso porozdzielać na włókna za pomocą dwóch widelców.

W przypadku braku szczelnie zamykanego naczynia żaroodpornego/żeliwnego, mięso można upiec w rękawie do pieczenia. Jeden koniec rękawa zawiązać, następnie włożyć mięso, obłożyć sosem sambal oelek, ostrożnie wlać wodę i zawiązać drugi koniec. Worek z mięsem umieścić na blasze. Piec jak wyżej.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Oszalałabym jakbym miała mięso 8h piec ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak napisała poniżej Angelka, najlepiej nastawić piekarnik na noc :)

      Usuń
  2. Wystarczy że na noc zostawisz piekarnik włączony, ja tak zawsze robię :)

    OdpowiedzUsuń