Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lody śmietankowe dwuskładnikowe

By 11:15 , ,

Jestem niesamowicie wybredna, jeżeli chodzi o lody. Jako dziecko pochłaniałam ich tony, 4 gałki za 1 posiedzeniem nie było dla mnie wyzwaniem ;) obecnie niewiele sklepowych lodów mi smakuje, także tych z rzekomo "naturalnych manufaktur" wyrastających ostatnio jak grzyby po deszczu. Dlatego ostatnio coraz częściej myślałam o przygotowaniu domowych lodów, jednak brak maszynki do lodów jest pewnym ograniczeniem... Postanowiłam jednak wypróbować przepis na chyba najłatwiejsze lody świata, składające się tylko z dwóch składników, bez użycia maszynki i bez żmudnego miksowania zamrażającej się masy co pół godziny. 
Lody te rzeczywiście są banalnie proste w przygotowaniu i trudno je zepsuć :) są idealne nawet jeśli gotowanie nie jest Waszą mocną stroną lub jeśli obawiacie się surowych jajek, które często używa się w produkcji domowych lodów. 
Dwuskładnikowe lody śmietankowe nie smakują wprawdzie tak, jak te przygotowane na żółtkach; przez smak śmietanki przebija smak mleka skondensowanego, dlatego nie jest to smak lodów śmietankowych, jakie pamiętam choćby z dzieciństwa, niemniej jednak są naprawdę smaczne i warto je przygotować :)

Lody te mogą być dobrą bazą do tworzenia innych smaków, poprzez dodanie np. ziarenek wanilii, kawy rozpuszczalnej albo pokruszonych ciasteczek oreo. 

lody śmietankowe z dwóch składników


LODY ŚMIETANKOWE DWUSKŁADNIKOWE

  • 400 g śmietanki kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzonej),
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego (również schłodzonego)


Śmietankę ubić mikserem - nie całkiem na sztywno, lecz do momentu, aż na powierzchni śmietany widełki miksera zaczną pozostawiać ślad, a śmietana nie będzie spływać z łyżki. Wówczas wlać mleko skondensowane i całość krótko wymieszać na małych obrotach miksera, do połączenia się składników. Masę przelać do plastikowego pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.


lody śmietankowe bez maszynki

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze